„Сключването на договори с авансово плащане срещу обезпечение е нормална

...
„Сключването на договори с авансово плащане срещу обезпечение е нормална
Коментари Харесай

Красимир Вълчев пред „Труд“: Целта на проверката в СУ е да се дискредитира проф. Герджиков, другите два университета са за камуфлаж

„ Сключването на контракти с предплатено заплащане против поръчителство е естествена процедура, когато средствата се обвързани с избран бюджет. Правена е с години. Нито един финансово-контролен орган не я е определил като неприятна. Обезпечението подсигурява ползите на възложителя. “ Това разяснява пред „ Труд “ някогашният образован министър и предстоящ народен представител в 47-ото Народно заседание Красимир Вълчев във връзка информацията от Министерство на вътрешните работи, че ревизират за злоупотреби със средства при ремонт на общежития три университета в София.

По време на дебата в четвъртък сред двамата кандидат-президенти Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, ректорът на СУ сподели, че същият ден в СУ е имало полиция, която е питала дали има пазаруване на гласове. Но не това бил мотивът полиция да влезе в Алма матер, съобщи през днешния ден служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Според него Главна дирекция " Национална полиция " прави инспекции в три университета в София по сигнал за милиони, платени предплатено за ремонт на студентски общежития.

„ Става дума за 78 мл. лв.. Средствата са преведени с писмо от МОН, с което е обещано напътствие на ректорите да преведат 100% сумите на съответните реализатори. Това не припомня ли механизма, по който е възлагано построяването на обособените лотове по Автомагистрала “Хемус”? “, съобщи Рашков.

Според Красимир Вълчев, който бе отпред на МОН при отпущането на средствата за ремонт в края на 2020-а, явно задачата е да се създадат внушения: „ Да се предизвика в този миг инспекция в Софийския университет и да се дискутира претендентът за президент, другите две висши учебни заведения позволявам, че са включени в инспекцията за камуфлаж, тъй като парите за ремонт на общежития са предоставени на над 20 висши учебни заведения “, сподели той.

„ Целта на всички това е да се даде сигнал към всички, които се опитат да се изправят против Радев. Сигналът е – знайте, че ще бъдете проверявани и оклеветени. Имам спомен за доста инспекции на звеното за вътрешен одит на Агенцията за държавна финансова ревизия, на Сметната палата. Нормално е инспекцията на една процедура за стартира с Агенцията за държавна финансова ревизия. Но щом е почнала с Икономически полиция, това значи, че задачата е да се направи бързо, демонстративно “, съобщи още Вълчев.

„ Тук приказваме за средства, отпуснати през последните 3 месеца на 2020-а, за поправки, които явно няма по какъв начин да се случат до края на годината “, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР