Сключено е частично споразумение между Русия и бунтовниците, които държат

...
Сключено е частично споразумение между Русия и бунтовниците, които държат
Коментари Харесай

Москва се договори със сирийски бунтовници

Сключено е отчасти съглашение сред Русия и бунтовниците, които държат Дума, последният град под техен надзор в Източна Гута, за изтегляне на цивилни, съобщи Сирийският център за наблюдаване правата на индивида, представен от AFP.

"Бунтовническата формация "Джаиш ал Ислам " и Русия реализираха отчасти съглашение за изтегляне на стотици цивилни към Идлиб ", северозападната сирийска провинция под размирен надзор, сподели шефът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

Според него става дума за евакуация на 1300 души и договарянията не престават за реализиране на цялостно съглашение.



Участващият в договарянията цивилен комитет на Дума удостовери, че е контрактувана филантропична евакуация към Северна Сирия.

Две от трите размирен групировки в Източна Гута одобриха по-рано да изтеглят позициите си и за 10 дни оттова са евакуирани над 45 000 бунтовници и цивилни. Сега сирийският режим управлява 95 % от Източна Гута.

Според СЦНПЧ Джаиш ал Ислам желае да остане в Дума в подмяна на разоръжаването си и разполагане на съветска военна полиция. Москва обаче желае да се подписа същото съглашение като с другите размирен групировки: оставане на локалните поданици, а бунтовниците и искащи цивилни се изтеглят към Северозападна Сирия.





В началото на годината сирийската войска трансформира в приоритет освобождението на Източна Гута, откъдето бунтовниците подлагаха столицата Дамаск на ракетен и минометен обстрел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР