Сключени договори за 1 млрд. лева за строеж на инфраструктурни

...
Сключени договори за 1 млрд. лева за строеж на инфраструктурни
Коментари Харесай

След проверката на МРРБ: Кои инфраструктурни обекти могат да се окажат незаконни?

Сключени контракти за 1 милиарда лв. за градеж на инфраструктурни планове - пътища и ВиК, може да се окажат противозаконни. В тази скица попада и построяването на част от автомагистрала " Хемус ".

Данните бяха изнесени от служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков. По данни на строителното министерство от подписаните контракти за 1 милиарда лв., страната е платила сред 500 млн. и 700 млн. лв. за нелегално строителство на пътища и водна инфраструктура.

" Наистина казусът е доста сериозен. Още повече, имайте поради, че това е единствено установеното към този миг нелегално строителство, то, несъмнено, може да набъбне доста повече ", разяснява Иван Шишков.





Незаконно евентуално ще се окаже и строителството на построения по неотложност тръбопровод сред Перник и София.

" След като беше направено това строителство, не съм виждала чертежи, то е правено без утвърдени строителни бумаги. Цялата процедура по неговото легализиране беше трансферирана на регионалния шеф на град Перник. Но той няма законово съображение да узакони градеж, който е изработен без строителни бумаги ", изясни някогашният районен министър Виолета Комитова.

Затова от министерството упорстват да бъде изменен Законът за устройство на територията, тъй че да бъде узаконено противозаконното строителство на инфраструктурни обекти, само че единствено откакто бъде тествано дали дава отговор на нормите. Ако бъдат напълно приети за противозаконни, страната може да изгуби вложените досега половин милиард лв..

" В момента, в който се направи внезапно придвижване има действителната опция да загубим парите и мисля, че го разбирате всички. Така че решението на този проблем е извънредно комплициран ", уточни Иван Шишков.

Законопроектът за легализиране на противозаконното строителство е в Народното събрание за разглеждане.



Министърът разяснява и освобождението на своя заместител Захари Христов, както и последващото му назначение в Борда на държавната компания " Автомагистрали ".

" Захари Христов самичък пожела да напусне като заместник-министър - какви са претекстовете, не знам. Беше подготвен да продължи да работи в борда на " Автомагистрали " и съм го назначил там, толкоз по този случай ", разяснява Иван Шишков.

Това е второ освобождение от поста зам.-министър на районното развиване за Захари Христов, първият път, той беше освободен от служебният тогава министър председател Стефан Янев, който по-късно разяснява, че е имал учредения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР