Склонността към носенето и харесването на бижутата датира от древни

...
Склонността към носенето и харесването на бижутата датира от древни
Коментари Харесай

Бижутата са цяла наука

Склонността към носенето и харесването на бижутата датира от антични времена. Някои любопитни обстоятелства за тях споделят от швейцарския бранд за направа на неповторими бижута, Aviel.

Древността

 Снимка 321663

Най-ранните сведения за съществуването на бижута в човешкия обичай датират още от праисторическите времена. Колиета от зъби и нокти на уловените животни са красяли нашите прародители. Най-старите бижута са открити в пещера в Мароко и се счита, че датират от 82 000 години. Твърди се, че египтяните са едни от първите хора, употребяващи бижута, които са изработвали от скарабски бръмбари. В античен Рим единствено избрани високопоставени лица са имали право да носят пръстени, отразяващи обществения им статус.
Диамантите

 Диамант

Диамант

Диамантът е единствено от един детайл - въглерод. Според проучванията на археолозите още към 3000 г.пр.н.е. в Индия са се добивали диаманти. Думата карат идва от carob. Това е семе на растението рожков от семейство Бобови. Малките бобчета се отличават с безусловно идентичния си размер. Заради това, в предишното се употребявали като мярка за тежест. Изчислено е, че единствено 500 тона диаманти са добити в историята.
Други бижута

 Кехлибар

Кехлибар

Кехлибарът съставлява вкаменена дървесна смола, само че с цел да е във типа, в който го познаваме кехлибарът, смолата би трябвало да е на най-малко милион години. В доста африкански култури от древността големите обеци не са били женско украшение, а са одобрявани като знак за неустрашимост, мощност, мощ и статус. Емералдите датират от 3500 г.пр.н.е., добивани от египтяните и наричани от тях " камъкът на небето ". Първите сребърни мъниста са открити за пръв път в пещерата Blombos в Африка, която е на 75 000 години. Най-древните гривни, открити в Русия, са от слонова кост.
Ролята на бижутата през вековете е неоспорима и е ясно, че те постоянно ще бъдат на мода.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР