Складът и помещенията, където са машините за гласуване, се охраняват

...
Складът и помещенията, където са машините за гласуване, се охраняват
Коментари Харесай

ЦИК: Жандармерия охранява машините за вота

„ Складът и пространствата, където са машините за гласоподаване, се охраняват от Жандармерията. В складовете няма други неща. Допускат се единствено хора, минали инспекция на ДАНС. Това съобщи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева на постоянен брифинг в Комисията.

В отговор на въпрос тя сподели, че от Министерство на външните работи са подали лист на хората, които да бъдат позволени до склада с машините за вота, с цел да ги изпратят отвън страната. „ Извършва се инспекция на ДАНС и Министерство на вътрешните работи на тези лица ”, сподели Матева. Тя добави, че има инспекция и за засвидетелствуване на сходства за готовността на машините и по-късно машините ще бъдат изпратени в чужбина.

„ 737 ще бъдат изборните секции в чужбина за вота на 2 април. Заличихме мястото в кралство Бахрейн. От Министерство на външните работи би трябвало да пренасочат жителите, които желаят да гласоподават там, да бъдат пренасочени ”, сподели Матева.

На извършената с Министерство на външните работи работна среща е решено да не се организира присъствено образование на членовете на СИК в страната. „ По-удачно ще бъде образованието да бъде онлайн. На страниците на ЦИК и на Министерство на външните работи има адреси на секциите отвън страната. Назначени са съставите на секционните изборни комисии отвън страната, чакат допълнение за свободните места ”, стана ясно от думите на Матева.

12 771 секции са разкрити в страната, от тях 240 са преносими. Предстои да бъдат формирани секции в лечебните заведения и в профилираните институции. Избирателите с трайни увреждания могат до 27 март да заявят предпочитание за гласоподаване с преносима урна.

Предстои ЦИК да вземе настрана решение кметовете на общини да отворят запечатаните пространства, където ще прибират изборните материали.

Пет социологически организации са регистрирани за следене на изборите. Три интернационалните организации с наблюдаващи и 15 български организации са записали наблюдаващи за присъединяване в изборите, оповестиха от ЦИК.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР