Ски курортите в испанската област Каталуния, граничеща с Франция, ще

...
Ски курортите в испанската област Каталуния, граничеща с Франция, ще
Коментари Харесай

Каталуния отваря ски курортите за празниците

Ски курортите в испанската област Каталуния, граничеща с Франция, ще отворят в понеделник, съобщи Франс прес. Агенцията напомня, че няколко европейски страни са решили да отсрочат началото на сезона поради пандемията.
" Каталунските ски курорти взеха решение да открият сезона на 14 декември ", заяви в изказване тяхната асоциация, като акцентира, че решението е в съгласие с районните управляващи. " Ще отворим последователно, като ограничаваме продажбата тук-там, с цел да избегнем пренаселването ", дадоха обещание от сдружението.
На теория само жителите на Каталуния биха могли да се възползват от опцията да карат ски в региона, където е въведена частична карантина. Влизането и излизането от района се позволява единствено по избрани аргументи. Контролът обаче не е доста прецизен, отбелязва Агенция Франс Прес. Така испанските Пиренеи може да привлекат френски скиори няколко дни преди коледните празници. Франция беше измежду страните, дружно с Германия, която твърдо упорства ски пистите да останат недостъпни по празниците и даже вкара ограничавания, тъй че ски лифтовете да проработят след 7 януари, с цел да избегне нов растеж на случаите на ковид. Испания обаче даде на районите право да решат дали да отворят ски курортите. На процедура съвсем всички са затворили заради липса на клиенти, дължаща се на здравните ограничения, предава Българска телеграфна агенция.
Отварянето на ски курортите е противоречив въпрос в Европа, отбелязва Агенция Франс Прес. Някои страни се притесняват, че то ще докара до повишаване на броя на случаите на ковид. Франция и Германия се пробваха да реализират европейско съглашение за затваряне на курортите до края на коледните празници, само че се натъкнаха на отхвърли на страни като Австрия - водещата европейска ски дестинация, която възнамерява да отвори своите курорти на 24 декември.
Швейцария, която не е част от Европейски Съюз, и България - " Меката на евтиния ски туризъм ", към този момент отвориха курортите си, напомня Агенция Франс Прес.
Според представени от Ройтерс източници от френското държавно управление министър председателят Жан Кастекс е декларирал през днешния ден пред представители на сектора, че ще позволи на ски курортите да отворят на 7 януари следващата година, в случай че епидемиологичната обстановка го разрешава. По време на първата вълна на ковид предходната зима някои ски курорти станаха огнища за болест, като форсираха разпространяването на новия патоген в Европа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР