Ски или сноуборд? Този вечен въпрос в зимните спортове беше

...
Ски или сноуборд? Този вечен въпрос в зимните спортове беше
Коментари Харесай

Естер Ледецка - спортистът на бъдещето

Ски или сноуборд? Този безконечен въпрос в зимните спортове беше разрушен на пух и прахуляк от едно чешко момиче, което на 22 години сътвори едно от великите достижения в цялата история на спорта.

Двукратната международна шампионка по сноуборд Естер Ледецка шокира света със златен орден в супергигантския слалом. Седмица по-късно тя затвърди страхотната превъзходството, която наложи в алпийския сноуборд в олимпийския цикъл за Пьонгчанг.

Ледецка е първата жена в историята, която печели два златни медала в два разнообразни спорта от една олимпиада. Тя влезе в историята още преди надпреварите в Пьонгчанг да стартират. Досега нито един състезател не беше взел участие по едно и също време в сноуборда и алпийските ски.

Чехкинята абсолютно се трансформира в най-голямата звезда на 23-те зимни олимпийски игри. Подобно достижение беше безусловно немислимо до момента. То обаче е доказателство за еволюцията на спорта и образец за това какво може да съставляват спортистите от идващото потомство.

" Не мога да кажа кое обичам повече от двете. Просто в никакъв случай не съм желала да се съсредоточвам напълно върху едно нещо, когато мога да върша разнообразни неща. Моят татко също е добър в разнообразни неща. Винаги желая да спечелвам, само че на първо място обичам това, което върша. На предходната олимпиада карах единствено в сноуборда, тъй че фантазията ми беше (в Пьонгчанг) да вземам участие и в ските ", сподели Ледецка пред " Дневник " по време на Световната купа в Банско.

Чехкинята завоюва първия от двата старта при дебютното си присъединяване в българския курорт, с цел да затвърди преднината си в Световната купа по сноуборд. Никой обаче - даже самата тя - не можеше да си показа какво ще се случи единствено месец по-късно.

Ски или сноуборд? И двете

Ледецка е родена в фамилията на състезателка по фигурно пързаляне и известен музикант. Тя се качва на ски още на две години. На пет опитва сноуборда, с цел да бъде по-близо до своя брат Йонас. Започва да играе и хокей (но бързо го изоставя) в Прага, където прекарва половината от годината. Другата половина е в планините, където от заран до вечер е на пистите.

Чехкинята се влюбва толкоз доста и в ските, и в борда, че нито за миг не се е замисляла дали да изостави едното от двете. Това й основава много спорове с треньорите, които настойчиво се пробва да я убедят да се концентрира върху един спорт, с цел да има късмет да реализира огромни триумфи.

 Естер Ледецка - спортистът на бъдещето
© Reuters

" Още през цялото време имаше хора, които ми споделяха, че не мога да не преставам с двете. Че би трябвало да се специализирам в един от двата спорта, тъй като в противоположен случай няма да стигна на високо равнище. Откакто бях на 14 постоянно съм имала тези полемики с моите треньори. Казвах им, че в случай че за тях е проблем, че карам и двете, ще би трябвало да избера различен треньор, тъй като това е методът, по който желая да го върша ", споделя Ледецка.

Чехкинята провокира същински възторг в сноуборда. В края на 2012 година тя дебютира в Световната купа при дамите с 13-о място в Кареца. През март 2013 година печели златните медали на международното състезание за девойки в Ерзерум и в двете дисциплини в алпийския сноуборд - успореден слалом и успореден великански слалом.

В началото на 2014 година Ледецка печели първата си победа в Световната купа. На олимпийските игри в Сочи записва пето и шесто място. Междувременно тя покрива условията да взе участие и в алпийските ски, само че ограничаването за осем чешки състезателки не й разрешава да влезе в историята още преди четири години.

Ледецка наложи страхотна доминация в алпийския сноуборд. Тя завоюва огромния бистър глобус през 2016 и 2017 година, завоюва два златни и един сребърен орден на последните две международни шампионати - през 2017 и 2015 година, и записа цели 14 победи и общо 20 подиума в стартовете от Световната купа през последните четири години.

Последната от тях беше в първия от двата старта в Банско. Това беше петата й победи от осем надпревари в олимпийския сезон. И до момента в който златото в сноуборда беше предстоящ и законосъобразен край на един извънреден олимпийски цикъл, триумфът в ските беше фрапантен даже за нея самата.

Със ски назаем към историята

През този сезон двукратната международна шампионка по сноуборд впечатли всички със седмо място в спускането в Лейк Луис. Това е единственото й влизане в топ 10 от общо 19 старта в Световната купа по ски алпийски дисциплини в кариерата й.

Спускането е нейната най-силна дисциплинираност в ските, само че защото тя се застъпваше със стартовете в сноуборда, чехкинята се насочи към супергигантския слалом. Най-добрите й резултати в Супер-Г бяха две 19-и места - в Гармиш през януари 2017 година и в Лейк Луис през декември 2016 година През този сезон тя взе участие в три супергигантски слалома за Световната купа, като отпадна в първия, а в другите два се класира 24-а и 44-а.

Ледецка обаче се възползва по-най-добрия метод от странните изискванията в Пьонгчанг. Заради мощните ветрове началото се забави с към един час. Големите фаворитки за златото стартираха първи, а тежката писта докара до голям брой неточности.

Ледецка потегли с 26-и номер. Разпределението на медалите изглеждаше завършило. Чехкинята обаче направи немислимото и изпревари единствено с една стотна от секундата олимпийската шампионка в дисциплината от Сочи 2014 Ана Файт.

" Просто се чудех какво става. Това някаква смешка ли е? Казах си, че в този момент ще трансформират времето ми. Ще изчакам още малко и ще го сменят, ще прибавят някоя секунда. Взирах се в таблото, само че нищо не се случваше, а към мен всички крещяха. Започнах да си мисля: " Ок, това е доста необичайно ", сподели Ледецка, която доста дълго време не можеше да повярва, че е спечелила златния орден.

Още по-куриозното в тази ситуация е, че тя победи със ски, взети назаем от носителката на Световната купа Микаела Шифрин. Заради натоварената стратегия, която в допълнение бе сгъстена от отсрочените поради мощните ветрове надпревари в първите дни, американката реши да пропусне супергигантския слалом, с цел да се концентрира върху по-силните си дисциплини.

" Може би просто тъй като съм единственият сноубордист ", сподели Ледецка, запитана по какъв начин е съумяла да бъде толкоз бърза. " Другите девойки не рискуваха доста. Върху тях евентуално имаше огромно напрежение, до момента в който аз просто се пробвах да направя най-хубавото, на което съм способна ", добави тя.

Спортист от ново потомство
Ледецка изцяло разруши визиите, че един състезател би трябвало напълно да се концентрира не просто върху един спорт, а върху избрани дисциплини, с цел да има късмет да стигне до върха. Обичайната процедура е състезателите да се ориентират към даден зимен спорт на 13-14 години. Освен че дава по-големи шансове за триумф, това понижава риска от травми и прочувствена прегаряне.

Пред Ледецка обаче това в никакъв случай не е стояло на дневен ред. " Много хора са ми казвали, че не е допустимо да се занимавам с два спорта по едно и също време и да бъда на най-високо равнище и в двата. Днес потвърдих, че е допустимо ", сподели тя след златото в сноуборда.

Досега единствено двама души бяха печелили златни медали в два спорта от една олимпиада. Това са норвежците Торлайф Хауг и Йохан Грьотумсбротен в ски бягането и северната композиция надлежно в Шамони през 1924 година и в Санкт Мориц през 1928 година Техните достижения обаче са в две взаимно свързани дисциплини и то в години, когато спортът не е имал нищо общо със настоящето извънредно високо професионално равнище.

Успехът на Ледецка обаче ще даде вяра на доста спортисти, които не желаят да изоставят един спорт поради различен. " Милениалите са толкоз дръзки и всеобхватни. За тях да пробват други спортове е значимо и по този начин би трябвало да бъде. Мисля, че Естер ще даде вяра на доста от тях, че е допустимо да бъдеш конкурентен и да постигаш триумфи. Според мен нейното достижение ще има дългогодишен резултат ", сподели огромната звезда на алпийските ски Линдзи Вон.

Според Шифрин Ледецка е " извънреден образец за младите спортисти ". " Естер прави доста неща. Тя съумява да открие приликите сред двата й спорта и това в действителност да й помогне да се усъвършенства както в единия, по този начин и в другия ", разяснява американката.

Зад триумфите на Ледецка обаче се крие не просто гений, а изключителна обич към спорта и голямо количество работа. " Тя е най-здраво работещият състезател, който в миналото съм виждал. Тренира всеки ден при безусловно всевъзможни условия. Винаги е ядосана, в случай че не даде най-хубавото време. За нея всеки ден на пистата е като спортен ден ", описа американският сноубордист Майкъл Трап, който тренира с Ледецка в Колорадо.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (276)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР