Скейтъри използват Паметника на Съединението за писта. Скандалната гледка възмущава

...
Скейтъри използват Паметника на Съединението за писта. Скандалната гледка възмущава
Коментари Харесай

Гавра! Скейтъри оскверниха един от най-светите български паметници

Скейтъри употребяват Паметника на Съединението за писта. Скандалната панорама възмущава пловдивчани и накара мнозина да си зададат въпроса – кой е разрешил това. Една от рампите им е залепена за каменната стена, на която стои надписът „ Площад монумент „ Съединение “. Така за жителите на града и за туристите, които постоянно посещават мястото поради близостта му със постройките на Историческия и Археологическия музеи, остава мистерия по какъв мотив е повдигнат символният монумент, оповестява " Трафик ".
Подадох сигнал до кмета Иван Тотев. Цялата тази история става смешна. Зададох въпрос кой е разрешил слагането на тези рампи. На няколко пъти се пробвах да беседвам с момчетата, които карат скейтовете си на площада. Отговорът им бе: „ Ние имаме позволение “, сподели шефът на Историческия музей Стефан Шивачев, под чиято грижа за паметниците на Пловдив.
Той добави, че в писмото си до градската администрация е предложил младежите да практикуват обичания си спорт някъде на Гребната база. Още повече, че Пловдив има построена мрежа от велоалеи и напредването до там е допустимо и без използването на градски превоз.
Да им реалокират рампите там някъде към стадиона. Да си тракат, да си юркат, каквото желаят да вършат там. Освен че е осквернение да се осквернява по този метод знаков монумент, площад „ Съединение “ е претрупан от голям брой преминаващи хора. Там играят деца. На метри е автобусната спирка, близо е и Четвъртък пазарът. Непрекъснато пораждат спорове, сподели Стефан Шивачев. Директорът на Историческия музей добави, че непрестанно при него влизат хора, които търсят подпомагане и се оплакват от неприятната обстановка. Искат да се вземат ограничения.
Той добави, че няма нищо срещу културата на каране на скейтове и колела, само че не и на такова значимо за града място.
Всяка година преди честванията на Деня на Съединението на 6. септември рампите се демонтират и местят на Гребната база. След това по незнайни пътища, не знам кой им ги връща. Смятам, че е време да се вземат ограничения, това е подигравка с това ярко събитие в нашата история, приключи Стефан Шивачев.
Паметникът на Съединението е една от изключителните произведения на забележителния ваятел Величко Минеков. Открит е през 1985 година във връзка 100-годишнината от раждането на единна България. 12-метровата скулптура съставлява женска фигура - знак на родината, с криле в полет, които въплъщават обединените елементи на страната – Източна Румелия и Княжество България. В ръцете си дамата държи лавров венец – знак за победа.
По традиция всяка година на 6. септември площадът е хазаин на огромни национални празнувания, тъй като тъкмо Пловдив е градът повел битката за обединена България.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР