Скара от истинско месо, много е близо и знаем наизуст

...
Скара от истинско месо, много е близо и знаем наизуст
Коментари Харесай

Сърбия в 10 любими места

Скара от същинско месо, доста е близо и знаем наизуст доста песни - евентуално това е топ 3 на аргументите на доста от българите, които всеки уикенд и всеки по-голям празник прекарват в Сърбия. Ако към момента не сте прекрачвали западната граница, време е да го извършите, а това е стартов пакет с 10 от най-хубавите дестинации в Сърбия.

Белград

Столицата си е столица и е място, чийто дух се разграничава от известните сръбски дестинации като Ниш или Нови Сад. Интересните места, които да посетите в града не са по никакъв начин малко - от Белградската цитадела с панорама към сливането на реките Сава и Дунав през бохемския квартал и кварталът със средновековни камъни за настилка Земун. По поречието на реките Сава и Дунав пък се намират питейни заведения с впечатляваща панорама, в които нощта бързо се трансформира в ранни зори. Не пропускайте да се качите и на Авалската кула. Намира се на 16 км от центъра на Белград в Авалската планина. Построена е като паметник на незнайния боец на мястото на по-ранна цитадела. Отворена е за визити от април до октомври.

Пирот

Пирот е един от най-близките градове в Сърбия, който мнозина познават и харесват. Той е дребен град с недодялан дух, само че със свои запазени марки като съвършено поддържаната крайбрежна алея около река Нишава, пазарът с усмихнати локални производители и пегланата кобасица (местния суджук, който даже си има собствен фестивал и който безусловно би трябвало да опитате).

Ниш

Ниш се намира единствено на 160 км от София и е идеална дестинация за уикенд по съседски. Третият по величина град в Сърбия ще ви качи на историческа въртележка и ще ви предложи доста благоприятни условия, както за културен туризъм, по този начин и за кулинарно откривателство (в Сърбия сте въпреки всичко...). От родното място на римския император Константин Велики до кула с вградени черепи и някогашен концентрационен лагер - Ниш има зайци в шапката си.

Прочетете кои са

Княжевац

На места ще срещнете да назовават Княжевац Сръбската Венеция поради подредените като мъниста къщи край река Тимок, само че си представете една доста умалена Венеция, останала с по-малко от 20-ина хиляди души население. Мостовете, които ви трансферират ту от единия, ту от другия бряг на реката, се споделят Дървения, Бетонния, Белия и Моста на любовта. Градчето е известно с многото си лозови насаждения и чудесните си виновност, а най-хубавото е, че се намира покрай българската граница.

Суботица

Със сигурност си коства да се посети най-северният сръбски град Суботица - среща се на 10 км от границата с Унгария. Улиците му са цялостни с магазини и кафенета. Ресторантите мога да ви нагостят с изключение на с прословутата сръбска скара и с маджарски гулаш, сръбски колачи, хърватски щрукли и австрийски щрудели. Магнит за туристите са също езерото Палич и едноименният град Палич покрай Суботица.

 Снимка: NasamNatam

Нови Сад

Нови Сад се прочу с Петроварадинската цитадела и фестивалите, които едвам се побират в нея (да, за Exit става въпрос), само че и без фестивали градът си коства. Това е едно елегантно място, същински архитектурен калейдоскоп със здания в стилове от готика до арт нуво. Най-добрите заведения в Нови Сад се намират покрай крепостта, а на плажа Щранд от пролетта чак до есента се събира загар, пият се студени бири и коктейли и се слуша музика онлайн. Докато сте в Суботица, не пропускайте да дегустирате вино от района, и най-много по този начин нареченото пясъчно вино, което се създава от лозя, отглеждани върху пясък.

Дървен град на Кустурица

Кустурица е основал доста неща на този свят и това приказно, цветно, като фон от филм дървено селце в западната част на Сърбия е едно от най-хубавите. Намира се в планината Мокра гора и е сбъднатата фантазия на режисьора. Всички къщи са дървени в стила на старите сръбски домове, като има сладкарница, заведения за хранене, кино, басейн и къщи, в които можете да отседнете. Улиците носят имената на персони, на които Кустурица се възхищава, като Брус Лий, Иво Андрич, Никола Тесла.

Дяволският град

За разлика от Дървения, Дяволският град е дело на природата. Стотиците червеникави и жълтеникави скални кули са се образували поради ерозията и поради киселинната вода, която тук назовават " дяволска вода ". Природният феномен се намира в южната част на Сърбия, на към 3 часа с кола от границата при Калотина.

Върнячка Баня

Върнячка баня е спа курорт от времето на римляните, а през 19-и век сръбският княз Милош построява тук спа комплекс, който по разкош и улеснения съперничи на най-модерните сходни комплекси в Европа. След него свои вили във Върнячка Баня стартират да издигат и доста представители на аристокрацията. От тези времена е останал Замъкът на културата, където през днешния ден се обитават локалният музей и галерията.

Завойско езеро

Най-хубавото на Завойското езеро е гледката от скатовете над него. Само отвисоко можете да разберете за какво го назовават Завойско. Синьо-зеленикавите му води се вият като змия сред гърбиците на Стара планина. Любопитно е, че се е образувало през 1963 година, когато големи количества скали и пръст се свличат и заприщват течението на река Височица. Залети са и няколко села, чиито поданици през днешния ден живеят в Пирот и околните села. Намира се на 15 км от Пирот.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР