Скъпият долар покачва почти всички разходи на превозвачите - от

...
Скъпият долар покачва почти всички разходи на превозвачите - от
Коментари Харесай

Силният долар поставя авиокомпаниите в тежко положение

Скъпият $ повишава съвсем всички разноски на превозвачите - от горивото до самите самолети. Авиокомпаниите ще се опитат да трансферират увеличаващите се разноски на пасажерите. Прогнозата е промишлеността да загуби 10 милиарда $ тази година, което ще докара чистите загуби през последните три години до 190 милиарда
Силното показване на американския $ в последните няколко месеца води до спад на други локални валути. По този метод разноските за бизнесите, които работят най-вече с тези локални валути, само че имат и интернационален бизнес, който най-често се прави точно в долари, се повишава фрапантно.

Реклама

Една от засегнатите промишлености е тази на авиопревоза. Пандемията така и така направи интервенциите им извънредно затруднени, като за дълъг интервал от време даже нямаше полети. Тогава най-засегнати бяха огромните интернационалните компании, които разчитат на полетите сред разнообразни елементи от света за облагата си. Силният $ оказва нов напън върху балансите на самолетните компании, като води до повишение на цената почти на всичко - от горивото до самите самолети. Това съставлява изключително предизвикателство за интернационалните самолетни компании, които към момента се възвръщат от пандемията. Проблемът при тях е, че събират приходите си в локални валути, само че заплащат огромна част от разноските си в долари, което води до загуба на средства поради разликите във валутните курсове.

" Силният $ е същинско предизвикателство за авиоиндустрията като цяло, като че ли към този момент нямаме задоволително провокации с Covid, Украйна и цената на петрола ", декларира основният изпълнителен шеф на Ryanair Майкъл О`Лиъри. По-високи цени на билетите? Това значи, че пасажерите на самолетните компании най-вероятно ще бъдат в допълнение наранени, защото превозвачите ще се опитат да трансферират увеличаващите се разноски на пасажерите. Най-лесният метод това да се случи е посредством увеличение на цените на билетите, които така и така са доста по-високи от равнищата им преди пандемията. Полетите за есенната полусрочна почивка в Обединеното кралство през октомври да вземем за пример са с 42% по-скъпи от тези през 2019 година, сочат данни на потребителската група Which?

Въпреки че множеството самолетни компании са създали валутни хеджове, които оказват помощ да се компенсира най-лошото влияние, внезапно възходящите разноски слагат доста от тях в обстановката да пресмятат кой е най-ефективният метод да спестят оптимално доста загуби. Прогнозата е промишлеността да загуби 10 милиарда $ тази година, което ще докара чистите загуби през последните три години до 190 милиарда, пресмята Международната асоциация за въздушен превоз (IATA). Единственото изключение от прогнозата са американските самолетни компании.
Реклама
" Силният $ несъмнено ще има резултат върху рентабилността на самолетните компании... Мисля, че зимата сигурно ще бъде тежка ", сподели Дейвид Ю, консултант по финансиране на авиацията и професор по финанси в Нюйоркския университет в Шанхай. Какво се заплаща с долари Типичните оперативни разноски, плащани в долари, включват горивото, поддръжката и главния ремонт на самолети, които дружно съставляват към 40% от разноските на самолетните компании, съгласно IATA. Освен това финансовите разноски на самолетните компании също са деноминирани в долари. Те заплащат в американска валута, когато купуват самолетите си, даже от европейския авиационен колос Airbus. Освен това фирмите, които избират да вземат самолетите си на лизинг, вместо да ги купуват, ги изплащат в долари.

" Щатският $ е валутата на авиацията, за положително или за неприятно ", сподели Крис Тари от авиационната консултантска компания Ctaira. Нарастващият напън накара трима от шефовете на огромни авиолинии предходната седмица да подлагат на критика държавното управление на Обединеното кралство за икономическата му политика, която докара до спад на паунда до рекордно ниско равнище по отношение на $.
Изпълнителният шеф на Ryanair Майкъл О`Лиъри счита държавното управление на Лиз Тръс за " бясно " Източник: Reuters
Шай Уайс, основен изпълнителен шеф на Virgin Atlantic, която прави към 60% от разноските си в долари, сподели, че държавното управление би трябвало да обмисли " превръщане на курса " по отношение на фискалните политики, които изплашиха пазарите. О`Лиъри от Ryanair в познатия си жанр пък назова държавното управление на новия английски министър-председател " бясно ". Все отново има граници Авиокомпаниите и производителите, в това число Boeing и Airbus, имат контракти, които включват по този начин наречените " клаузи за ескалация ", които усилват цената на самолетите сред поръчката и доставката въз основа на фактори, в това число цената на суровините, инфлацията и обменните курсове. Ръководителите на промишлеността споделят, че тези контракти включват ограничавания, с цел да спрат цените от излизане отвън надзор, само че цените към момента могат да се покачат доста.

Много от тези контракти са подписани преди пет години... и цените по тях се повишават, сподели Ю. " Някои бяха отблъснати за известно време, защото самолетните компании не желаеха да одобряват самолети [по време на пандемията]... крайната покупна цена може да е доста по-висока от предстоящата ", прибавя той пред Financial Times. Уайс от Virgin Atlantic сподели, че неговата самолетна компания е взела нужните ограничения за отбрана против спад на паунда " преди месеци ", до момента в който О`Лиъри твърди, че Ryanair е хеджирала до 2026 година при 1.24 евро за $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР