Скъпите маски пазят хората до 95%, но не предпазват отсрещния

...
Скъпите маски пазят хората до 95%, но не предпазват отсрещния
Коментари Харесай

Проф. Христова: Очакваме ръст на COVID случаите у нас, мерките да не се разхлабват

Скъпите маски пазят хората до 95%, само че не защищават отсрещния човек, тъй като има клапа за дишане, а аерозоли още веднъж се популяризират. Това съобщи пред Нова телевизия проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Новият вариант прониква по-лесно и е от 10 до 100 пъти по публикуван, разкри още специалистът.



"Трябва да затегнем ограниченията, новата вълна няма да ни пропусне. От нас зависи да вземем всички нужни ограничения. Трябва да гледаме какво се случва в Западна Европа и да не мислим, че ситуацията ще ни отмине. Да, все още имаме малко новозаразени, само че е нужна съответна реакция ", разяснява проф. Христова.

"Ако човек кихне в асансьор, то ще болести 40% от пътуващите с него ", изясни здравният специалист.

"Отварянето на учебните заведения е обратимо деяние - в случай че се повишат случаите, децата още веднъж могат да се върнат по домовете ", добави зам.-шефът на НЦЗПБ.

"Нека се съблюдава отдалеченост от най-малко метър и половина, да се заобикалят местата с доста хора, изключение вършат огромните площи с добра вентилация и доста въздух ", съобщи проф.Ива Христова.

"В учебните заведения би трябвало да се прави течение по време на час, с цел да не стане всеобщо заразяване. Вирусът стои с часове във въздуха, тъй че би трябвало да се проветрява ", сподели заместник-директорът на НЦЗПБ.

"Ваксините покриват новия вид на ковид, открит във Англия. АстраЗенека вършат и спомагателна разработка против бразилския вариант ", заяви проф. Христова.

Ще има повишаване на случаите у нас. Щом в Германия, с големите си лечебни заведения се задъхват, то какво да чакаме за България. Мерките би трябвало да продължат, счита зам.-шефът на НЦЗПБ.

"Ваксината е по персонално предпочитание, с цел да не стига до врявата на антиваксърското придвижване. Не би трябвало да гоним проценти на имунизацията ", изясни проф. Ива Христова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР