Скъпите маски пазят хората до 95%, но не предпазват отсрещния

Скъпите маски пазят хората до 95%, но не предпазват отсрещния ...

Проф. Христова: Очакваме ръст на COVID случаите у нас, мерките да не се разхлабват


Скъпите маски пазят хората до 95%, но не предпазват отсрещния човек, защото има клапа за дишане, а аерозоли отново се разпространяват. Това заяви пред Нова телевизия проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Новият щам прониква по-лесно и е от 10 до 100 пъти по разпространен, разкри още експертът. "Трябва да затегнем мерките, новата вълна няма да ни пропусне. От нас зависи да вземем всички необходими мерки. Трябва да гледаме какво се случва в Западна Европа и да не мислим, че положението ще ни отмине. Да, към момента имаме малко новозаразени, но е необходима адекватна реакция", коментира проф. Христова. 

"Ако човек кихне в асансьор, то ще зарази 40% от пътуващите с него", обясни здравният експерт. 

"Отварянето на училищата е обратимо действие - ако се покачат случаите, децата отново могат да се върнат по домовете", допълни зам.-шефът на НЦЗПБ. 

"Нека се спазва дистанция от поне метър и половина, да се избягват местата с много хора, изключение правят големите площи с добра вентилация и много въздух", заяви проф.Ива Христова. 

"В училищата трябва да се прави течение по време на час, за да не стане масово заразяване. Вирусът стои с часове във въздуха, така че трябва да се проветрява", каза заместник-директорът на НЦЗПБ. 

"Ваксините покриват новия вариант на коронавируса, открит във Великобритания. АстраЗенека правят и допълнителна разработка срещу бразилския щам", съобщи проф. Христова. 

Ще има нарастване на случаите у нас. Щом в Германия, с огромните си болници се задъхват, то какво да очакваме за България. Мерките трябва да продължат, смята зам.-шефът на НЦЗПБ. 

"Ваксината е по лично желание, за да не стига до врявата на антиваксърското движение. Не трябва да гоним проценти на имунизацията", обясни проф. Ива Христова. 


Източник: novini.bg