Скъпи сънародници,На днешния ден през 1885 г. Пловдив оповести триумфа

...
Скъпи сънародници,На днешния ден през 1885 г. Пловдив оповести триумфа
Коментари Харесай

Само единни можем да преодолеем изпитанията: Радев

" Скъпи сънародници,
На днешния ден през 1885 година Пловдив оповести триумфа на едно общобългарско дело – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Вазов ще напише, че това е " една от най-лесните революции в историята, тъй като от дълго време тя бе осъществена в душите ". Само за броени часове мощното национално придвижване опустоши границата и една от най-големите неправди на Берлинския диктат.

Водени от Санстефанския блян, предците ни отхвърлиха изкуствената алтернатива " румелийци " или българи и не позволиха наложеното разделяне да спре развиването на България. Дръзкият акт на един образован народ, който отхвърля ориста му да се дефинира от великите сили, отбрани правото ни да живеем в общо, свободно и почтено Отечество.
Скъпи съотечественици,

Днес ние не просто припомняме върховете на българското минало. Чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения образец за единство на тези, които преди 138 година с воля и увереност предначертаха пътя ни като нация.
Националното ни единство е идея, която би трябвало да отстояваме, с цел да не се постанова на идващите поколения  да водят нашите борби за правдивост, за държавност и достолепие. Каквито и да са разликите в обществото ни, имам вяра, че отстояването на националната ни памет и обичаи, гарантирането на заслужен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна, е обща идея за всички нас.

Особено през днешния ден, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие, да плащаме с растящо обедняване за нашето лично лековерие и примирие.
Нека този показателен ден да ни припомня, че единствено единни можем да преодоляваме тестванията и да градим онази България, на която предците ни посветиха живота си. Че силата ни като народ зависи от всеки един, само че и всеки българин би трябвало да усеща зад тила си силата на страната и поддръжката на всички останали. Така както всеки обиден от следващото естествено злополучие – този път в Югоизточна България, следва да усеща протегнатата ръка на  страната и обществото ни.
Поклон пред дейците на българското Съединение и техните завещания!
Да живее свободна и единна България! ", съобщи президентът Румен Радев пред присъстващите на вечерната инспекция на площад " Съединение ".

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР