Скъпи съграждани, Днес е 5 октомври - една от най-светлите

...
Скъпи съграждани, Днес е 5 октомври - една от най-светлите
Коментари Харесай

Екипът на НДСВ: Честит празник на Благоевград и 111 години от Освобождението на Пиринска Македония!

Скъпи съграждани,
Днес е 5 октомври - една от най-светлите дати в българската история. Ние, екипът на Политическа партия Национална движение „Симеон Втори" ви пожелаваме:

Честит празник на град Благоевград и 111 години от Освобождението на Пиринска Македония!

Горна Джумая посреща изгрева на 5 октомври 1912 година със залповете на 7 Рилска дивизия, командвана от военачалник Георги Тодоров. В трепетното утро на хладния есенен ден Пиринска Македония потръпва, тъй като нейната най-съкровена фантазия е напът да се сбъдне. Тя е чакала този ден цели 34 години – откъсната от своите събратя в свободна България и останала в нежелано състояние под османска власт. Но не щеш ли историята трансформира своя ход. На 5 октомври 1912 година войските на военачалник Тодоров влизат в Горна Джумая и въодушевеното локално население, техните родители и близки, ги посрещат ликуващо в двора на храма „ Въведение Богородично “. Градът е свободен!
Време за отмора обаче няма и войските поемат на юг, с цел да продължат святото си дело до дъно.

Дочакала своята дълго бленувана независимост, Пиринска Македония е освободена и се завръща в топлите обятия на Майка България.
В оня миг едва ли мнозина допускат, че историята занапред ще подложи страната ни на още доста тествания, несправедливости и войни. Постигането на националния блян е тежка задача.

Днешният ден е изключително важен, тъй като носи скъп и подобаващ успех на българската нация. Тя таман е обединила нова и значима част от популацията и територията си.

Пети октомври е знак на българския дух, на справедливите очаквания и битки на хората от Пиринския край, поддържани в продължение на десетилетия след Освобождението на 3 март.

Днешният ден е и обръщение към нас, техните наследници, че същинските триумфи идват мъчно и за тях се чака. И единствено обединени от обща цел и обективна идея можем да се преборим за нашите огромни човешки достижения.

Днес провокациите са други, само че пътят към постигането им е същият. Заедно и обединени можем да реализираме всичко!

доктор Владимир Н. Караджов


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР