Скъпи приятели, есента все още е топла и пътуванията из

...
Скъпи приятели, есента все още е топла и пътуванията из
Коментари Харесай

Три прекрасни родопски села, които да посетите на следващото си пътешествие

Скъпи другари, есента към момента е топла и пътуванията из България не са нещо, което би трябвало да пропущаме до момента в който имаме опцията да се насладим на прелестно и слънчево време. Една прелестна есенна дестинация са Родопите и по-точно - три села там, които можете да посетите в избрана поредност. В идващите редове ще ви опиша точно за тях и какво ги прави неповторими. Преди да потегли на път и да ги посетя, аз търсех типични и достоверни местенца в Родопите, на които да се насладя. Спрях се на тези и несъмнено не сбърках. 
Лещен 
Започваме с Лещен, едно място, което към този момент е много известно измежду българските жители. И заради тази причина е доста посещавано от тях. В есенните дни наклонността може да е намаляла и да няма доста хора, което несъмнено ще ви помогне да се насладите на атмосферата там. Ако би трябвало да бъда почтен ще кажа, че поради съществуването на повече туристи то е почнало да губи своя сексапил, само че към момента носи прелестен дух. Бонус е, че там живее известният стихотворец Борис Христов, чиято къща най-после на селото можете да посетите и разгледате. 
Ковачевица
Със идната спирка към този момент подвигаме равнището. Ковачевица е ужасно достоверно село, което ще ви върне обратно във времето. Около самото обитаемо място има впечатляващи гледки, в които човек може да се влюби и да няма самообладание да се върне там. Вълшебно е да вървиш по калдъръмените улички, а над теб да са надвиснали старите къщи със своите стотици години история. Много е прелестно да влезеш в кръчмата и да си поговориш с някои от локалните хора (аз персонално направих това), с цел да схванеш повече неповторими истории от предишното на селото. 
Долен
Село Долен е може би най-непознатото от трите села, само че не е по-малко неповторимо. Редно е да уточня, че достоверната част от селото в действителност е архитектурен резерват Старият Долен, а към него си има живо и огромно обитаемо място с магазини и учебно заведение. Слезете ли в остарялата махала, обаче всичко това остава зад тила ви. Тук старите къщи не са единствено туристически атракции и места за настаняване, а в действителност има възрастни хора, които водят своето всекидневие там. Има от къде да си купите прясно издоено мляко, да се разноските в планината и да берете билки (е, есента не е уместно време за това, вярно) и да се насладите на приказни гледки. Интересен факт е, че филмът за Индже е бил сниман на площада в остарялата част на селото. 
Заглавна фотография: Pixabay
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР