Скъпи читателки, Всеки ден споделяме с вас вълнуващи статии от

...
Скъпи читателки, Всеки ден споделяме с вас вълнуващи статии от
Коментари Харесай

Нито edna тормозена, насилвана, убита българка повече

Скъпи читателки,

Всеки ден споделяме с вас вълнуващи публикации от света на модата, астрологията, кралското семейство, холивудския искра. И до момента в който се опитваме да ви усмихваме, въодушевяваме и осмисляме делника ви, не можем да останем равнодушни към това, което се случва отвън нашия розов балон.

Всяка вест за следващата жертва на домашно принуждение или убита с особена свирепост брачна половинка и майка в България ни хваща за гърлото, краде от съня ни и не ни оставя равнодушни. Затова ще си позволим да вземем страна и да осигурим платформа на посланията, които през днешния ден би трябвало да звучат допустимо най-силно.

Споделяме с вас част от , оповестено на 16 ноември 2021 година:

В навечерието на 25 ноември, Международния ден на Организация на обединените нации за битка с насилието над дами, и на фона на невиждана ескалация на домашното принуждение, породена от COVID-19 пандемията и наложените изолационни ограничения, за поредна година от Български фонд за дамите броим труповете на дами, изгубили живота си от ръката на своите сегашни или някогашни сътрудници, татковци, синове или други близки мъже.

По данни на медийни изявления и съгласно уеб страницата, от началото на 2021 година, 15 дами са изгубили живота си, убити от непосредствен до тях мъж . Този вид принуждение назоваваме фемицид. Това е закононарушение от ненавист, осъществено на основата на пола – против жена, тъй като е жена. Тези закононарушения са вероятни в България и на всички места по света, поради патриархалната просвета, съгласно която дамите би трябвало да се подчиняват на мъжете; поради половите стандарти, съгласно които дамите би трябвало да си “знаят мястото” в кухнята и заети с децата; поради схващанията, че ревността е удостоверение за обич и изцяло законен мотив за ликвидиране – даже съдът я пояснява като смекчаващо виновността събитие, а не като рисков сигнал за собственическо отношение и практикуване на надзор.

Повтаряме, това закононарушение е фемицид. И подсещаме, че дефиниции за принуждение, учредено на пола, закононарушения от ненавист, осъществени на основата на пола и фемицид, липсват в българското законодателство. Няма ги нито в Закона за отбрана от домашно принуждение, нито в Наказателния кодекс. Няма ги, макар убитите 15 дами през тази година, известни ни от изявления в медиите, и макар стотиците убити дами през последните няколко години. За същинските мащаби на казуса можем само да гадаем, защото страната не събира статистика, само че по данни на Световната здравна организация и Европейската организация за човешки права (FRA), всяка трета жена е жертва на принуждение .

Какви са обстоятелствата? На всеки две седмици една жена в България е убивана от собствен брачен партньор, сътрудник, родственик или различен прочут.*

Ние, дамите, скъпа читателко, сме доста по-силни от насилието. Време е да спрем да броим жервите. Нека дружно се пазим и поддържаме, с цел да няма нито edna унизена, насилвана, убита българка повече.

Знай, че в случай че крясъците, заканите, обидите и унижението са постоянно срещани в твоята връзка; в случай че постоянно се чувстваш засегната и разстроена; в случай че индивидът до теб те удря и те наранява физически, полово, душевен или те заплашва – това не е обич, това е принуждение и то е закононарушение.

Не отлагай. Намери сили в себе си и вземи решение да прекратиш връзката, която те наранява. Никой различен с изключение на теб не може да го направи. Хората, които могат да ти оказват помощ, са доста, само че ти си тази, която би трябвало да потърси поддръжка. Ти си по-силна от насилието. .

 принуждение БФЖ

Ако и вие желаете да бъдете част от женското придвижване в България, последвайте БФЖ във,,, и.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР