Скандинавски медии разкриха, че руска военна програма е картографирала офшорни

...
Скандинавски медии разкриха, че руска военна програма е картографирала офшорни
Коментари Харесай

Скандинавските медии разкриха мащабна руска шпионска програма

Скандинавски медии разкриха, че съветска военна стратегия е картографирала офшорни вятърни паркове, газопроводи и електрически и интернет кабели в Дания, Норвегия, Финландия и Швеция, съгласно документален филм, излъчен в сряда.

Документалният филм е продуциран от датската социална телевизия в съдействие с норвежки, шведски и финландски телевизионни станции и разкрива, че задачата на съветската интервенция е да се възнамерява и извърши бойкот против скандинавските страни, в това число спиране на кабели за зареждане и загуба на данни в цяла Европа.

Според източниците, употребявани от четирите медии, военната стратегия е част от подготовката на Русия за огромен спор със Запада, по тази причина голям брой военни и цивилни кораби плават към скандинавските води, с цел да схванат какво лежи на морското дъно и по какъв начин е обвързвана инфраструктурата.

„ В случай на спор против Запада те са подготвени и знаят къде да ударят, в случай че желаят да сковават датското общество “, разяснява Андерс Хенриксен, началник на контрашпионажа на датската разследваща работа.

Нилс Андреас Стенсьонес, началник на норвежката разследваща работа, съобщи, че военната стратегия е стратегически потенциал за Русия, който се смята за главен и се управлява непосредствено от Москва.

Датската социална телевизия, дружно с норвежката, шведската и финландската телевизионни станции получиха прихваната радиокомуникация от съветския флот в своето следствие, разкривайки, че съветски „ кораби-призраци “ плават в скандинавските води с изключени предаватели на системата за автоматизирана идентификация, която показва техните локации.

Такъв образец е съветският военноморски транспортен съд „ Адмирал Владимирски “. Официално корабът се занимава с океанографски проучвания, само че съгласно източници на датската социална телевизия той се употребява и за разследваща работа, защото корабът е изпратил радиосъобщения с детайлности за своите позиции до база на флота в Русия.

Въз основа на прихванатата радиокомуникация основателите на документалния филми разкриват, че съветският транспортен съд е плавал в продължение на един месец към Балтийско море, протока Категат и Северно море. Корабът минал около съществуващи и бъдещи офшорни вятърни паркове, където останал няколко дни.

Според източници от разузнаването и специалисти, задачата на задачата на „ Адмирал Владимирски “ в северни води е била да се приготви за бойкот, тъй че Русия да може евентуално да сковава електрозахранването в Северозападна Европа.

„ Това вършат изследователските кораби – като част от подготовката за огромна война с НАТО “, разкрива в документалния филм основен източник от западна разследваща работа.

По-конкретно, съветският военноморски транспортен съд евентуално е начертал захранващите кабели и кабелите за данни от офшорните вятърни паркове до наземната мрежа и техните връзки, както и местоположението на друга сериозна инфраструктура.

Разкритията се одобряват съществено

В Швеция някогашният министър на защитата Петер Хулквист сподели, че през последните години към Северния район са открити 50 съветски “„ кораби-призраци “, 27 от които са били в шведски води.

Според него зад това, което в действителност вършат съветските кораби, стои ясно и съществено желание.

„ Целта е да обезпечи основа за съветско военно обмисляне непосредствено против Швеция. Целта е да схванат по какъв начин да саботират шведските системи “, сподели той пред шведската телевизия SVT.

Представители на шведското държавно управление също реагираха остро на разкритието за огромен съветски шпионаж от морето.

Според Микаел Оскарсон, представител по политиката за защита на Християндемократите, държанието е „ недопустимо “ и въпросът ще бъде издигнат в комисията по защита в четвъртък.

Шведските въоръжени сили, шведското военно разузнаване и службата за сигурност ще бъдат извикани, с цел да вкарат ограничения, сподели той пред медиите.

Откриването на съветските проекти за картографиране и евентуални саботажи в скандинавския район провокира безпокойствие измежду датските, норвежките и финландските управляващи.

Датското държавно управление прикани за нараснала сигурност към своите офшорни вятърни паркове, а Датската енергийна организация подреди незабавен обзор на проектите за сигурност и деяние при изключителни обстановки за офшорния вятърен бранш.

Норвежкото министерство на защитата също изрази угриженост по отношение на обстановката и следи обстановката от близко.

Междувременно Швеция стартира в понеделник най-голямо военно обучение от 30 години насам „ Аурора “, което има за цел да симулира реакции при нахлуване от непозната мощ. В същото време се чака скоро страната да се причисли към НАТО.

През идващите седмици шведската войска, флотът, военновъздушните сили и вътрешната защита, подпомагани от бойци от 13 страни, ще упражняват какво биха създали, в случай че Швеция бъде нападната от неназована непозната мощ.

Учението се организира от 17 април до 11 май и ще обхване огромни елементи от страната, като бойните учения ще се организират на земята, във въздуха и в морето, на подготвителни полета и цивилен терени.

Миналата седмица пък Норвегия разгласи експулсирането на 15 „ офицери от разузнаването “, работещи в съветското посолство в Осло, което в допълнение обтегна връзките сред прилежащите страни.

Москва даде обещание, че ще отговори на това „ извънредно неприветливо “ решение.

„ 15-те офицери от разузнаването са взели участие в действия, които не са съвместими с дипломатическия им статут “, сподели в изказване министърът на външните работи на Норвегия Аникен Хюитфелд.

Според изказването „ офицерите “ са били оповестени за „ личност нон грата “ и би трябвало да изоставен „ скоро “.

Автор: Charles Szumski/Превод: Антония Коцева

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР