Скандинавската авиокомпания SAS отмени стотици полети по цял свят, засягайки

...
Скандинавската авиокомпания SAS отмени стотици полети по цял свят, засягайки
Коментари Харесай

Скандинавските авиолинии SAS отменят над 600 полета, засегнати са 72 000 пътници

Скандинавската самолетна компания SAS анулира стотици полети по целия свят , засягайки хиляди пасажери, защото водачите в Норвегия, Швеция и Дания стачкуват, оповестява БиБиСи.

Според SAS, 673 полета ще бъдат анулирани, което ще засегне 72 000 пасажери . Компанията декларира, че " д ълбоко съжаляващ " за негативното влияние върху клиентите .

Стачката на водачите е следствия на провалени договаряния за възнаграждение и работни графици , които започнаха предишния месец.

Повечето вътрешни, европейски и всички полети на дълги дистанции са анулирани . Стачката не визира полетите, осъществявани от сътрудниците на SAS , които съставляват почти 30% от всички полети .

На клиентите, които имат запазен полет, се предлага да ревизират дали полетът им е обиден от стачката.

SAS съобщи, че желае да " реализира съглашение за преустановяване на стачката допустимо най-скоро ", само че предизвестява, че в случай че условията на водачите бъдат изпълнени, ще има " доста отрицателни последствия " за самолетната компания .

Пилотите се пробват да обезпечат 13% нарастване на заплатите . Понастоящем те печелят приблизително към 9 000 евро на месец .

SAS Pilot Group, синдикат, представляващ 95% от водачите на самолетната компания в Дания, Норвегия и Швеция, декларира, че работните графици, а не заплатите, са главният фокус на договарянията .

" Много водачи на SAS нямат надзор над това по кое време и какъв брой време би трябвало да работят . В най-лошия случай те рискуват да работят седем уикенда подред ", се споделя в изказване на профсъюза.

Стачката на водачите е на фона на тежка бизнес обстановка за SAS . Понастоящем са в средата на възобновяване на застаряващия си самолетен флот и са изправен пред възходяща конкуренция от страна на бюджетни превозвачи като Norwegian, Ryanair и Easyjet.

Авиокомпанията регистрира по-голяма от предстоящата загуба за първото тримесечие през февруари, само че разяснява, че към момента се чака да означи облага за годината.
 Свръхизтощени водачи на Ryanair спят в пилотските кабини
Свръхизтощени водачи на Ryanair спят в пилотските кабини

Подтикнати от изтощителните условия на труд, стюардеси и стюарди на нискотарифната самолетна компания основават първия профсъюз
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР