Скандално. В деня за размисъл, в който се навършват 145

...
Скандално. В деня за размисъл, в който се навършват 145
Коментари Харесай

Събориха къщата на Димитър Димов в София

Скандално. В деня за размисъл, в който се навършват 145 години от избирането на София за столица на България, най-големият град в страната ни се раздели със своя емблематична остаряла постройка.

Неправителствената организация “Спаси София” сигнализира през страницата си във Facebook, че точно през днешния ден багери са разрушили къщата на писателя Димитър Димов, създател на романите “Тютюн”, “Осъдени души”, “Поручик Бенц” и други.

По план на нейно място ще се появят две нови здания. Хората в региона остро стачкуваха против плана, само че той към този момент се привежда в осъществяване, а домът в София на един от най-великите български писатели към този момент е в историята. Според Министерство на културата той „ …не има статут на недвижима културна полезност по смисъла на Закона за културното завещание “.

От “Спаси София” пък оферират улицата, на която се издигаше къщата и която носи също името на писателя, да бъде прекръстена на “Още една пететажна сграда”.

Вече са изсечени и дърветата в двора, като е получено позволение за това.

Според Министерство на културата къщата не има статут на недвижима културна полезност по смисъла на Закона за културното завещание.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР