Скандално е, че за 18 месеца имахме 4 избора. Това

...
Скандално е, че за 18 месеца имахме 4 избора. Това
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Дребни сметчици поставят под риск съществуването на БСП, можем да говорим за „превзета партия“

„ Скандално е, че за 18 месеца имахме 4 избора. Това е диагноза за българската политическа и партийна система. Хората чакат партиите да образуват обединения. И ясно заявяват, че не желаят нови избори. Особено в обстановка на война, инфлация и енергийна рецесия. Настъпва и зимата. Време е за значими държавнически решения за живота на българите. На страната е нужно постоянно държавно управление, което да ръководи с нов бюджет и ясни решения за рецесиите “, разяснява в пред filternews.bg идерът на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му в това време се виждат партии, които се тревожат за личното си оцеляване и не желаят да платят цената на тежкото зимно ръководство. Станишев споделя, че към този момент чува сметки за избори през март. „ Като че ли настъпването на пролетта ще ни затвори очите за проблемите. Това е несериозно “, споделя той.

Той разяснява и ниската изборна интензивност, като акция съгласно Станишев не е имало. „ Водеше се окопна война. Много пъти към този момент показах недоумението си, че партиите не показаха цели пред страната, по които да се намерят допирни точки с другите политически сили и да желаят доверието на хората. Втрещен съм, че в последната акция, след поредност от рецесии, обществените послания напълно липсваха. Партиите имаха собствен дневен ред, похитен от ежедневните проблеми. И реакцията не закъсня – никой не получи болшинство – нито статуквото, нито смяната “, добавя Станишев.

Запитан за предлагането на Бойко Борисов за преговорен екип за сформиране на държавно управление, Станишев е на мнение, че диалози би трябвало да има. На напред във времето би трябвало да са идеите и националните цели.

„ Да се търси път пред страната. Ако през 2005 година страстите и политическите пристрастености бяха надвили, България нямаше да се причисли към Европейски Съюз през 2007 година, а може би през 2013 година дружно с Хърватия. Пет години пропуснато време за страната и изгубени милиарди евро поради политическа суетност. Смятате ли, че като министър председател тогава ми беше елементарно да вкарам левицата в коалиция с Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, на които в предния парламент бяхме гневна съпротива? Или пък партията да одобри плоския налог, въпреки че поради него тогава събираемостта и постъпленията в хазната внезапно се усилиха? Но знаех, че никой няма да ми елементарни, в случай че България не беше станала пълновръстен член през 2007 година Независимо от кондицията на Българска социалистическа партия на възможни последващи избори и евентуалната опция за болшинство. Нямаше време за губене. И в този момент няма “, сподели той.   

Относно трусовете в Българска социалистическа партия и желаната оставка на Корнелия Нинова, Станишев разяснява: „ Нужно ли е да разказвам обстановката, когато Българска социалистическа партия е на пета позиция с 232 000 гласа?! Отдавна загубихме външна страна, предходната година се разделихме с доста последователи и симпатизанти, а в този момент към този момент губим твърдия си електорат. Боли ме, като виждам партията толкоз разрушена, разединена и изгубена. Тя към този момент няма физиономия, няма концепция, няма сила и по тази причина не може да предложи опция. Посланията й, доколкото въобще ги има, звучат ретро и неавтентично. Години наред изяснявам по какъв начин Българска социалистическа партия отстъпва от лявото, от европейската си еднаквост и завива в шовинизъм и популизъм. Е, в този момент пристигна ред да се състезаваме с по-автентични играчи на този терен и резултатът е гибелен за нас. В миг, в който в България и в цяла Европа хората чакат да чуят леви послания и да получат обществена отбрана, ние изпаднахме на пето място, очаквайки някой да има потребност от дребна партия с 25 депутати, с цел да сглоби коалиция. Това е обидно за хилядите членове и симпатизанти на Българска социалистическа партия.

Да не приказваме за отговорността на управлението на Българска социалистическа партия за разбиването на лявото и оттова на политическата система, тъй като политиката, знаем, стои на два крайници – ляв и десен. Вътрешнокоалиционната ни политика в последните години наподобява на цирк. За една година сме в дребна коалиция, след това разгласяваме необятно ляво обединяване, което носи още по-малко гласове на изборите. След това се връщаме към остарелия формат, а през днешния ден още веднъж ще сплотяваме всичко вляво. Когато няма наличие, опаковката не може да усъвършенства резултата.

За страдание, управлението на Българска социалистическа партия затъна в междуособици, личностно оцеляване и правосъдни разногласия. По въпроса с оставката, към този момент всички ни се смеят. След всяка поредна загуба се поставя бодра усмивка и се декларира: „ Продължаваме напред! “. Съботното съвещание е тежка диагноза за Националния съвет, който не откри сили в себе си да провокира най-накрая прям и изчерпателен диалог за какво сме в това разпадащо се положение, кой носи отговорност и какво да се прави оттук насетне. Това слага без заобикалки въпроса дали в Българска социалистическа партия съществува още инстинкт за самозапазване и отговорност пред левите хора в България. Дребни сметчици слагат под риск към този момент самото битие на столетницата. И в случай че в последните години беше известен терминът „ завладяна страна “, през днешния ден към този момент можем да приказваме за „ завладяна партия “.

Според Станишев Българска социалистическа партия е изгубила мястото си на политическа опция, на същинската съпротива в България. Той напомни, че най-яростните си борби като водач на социалистите е водил точно с водача на ГЕРБ Бойко Бориков, когато неговият рейтитг е бил галактически. Хората обаче виждали, че има солидна политическа мощ, която по всевъзможен начин е бранела демокрацията. Сега обаче Българска социалистическа партия непринудено е отстъпила мястото си и е подарила тази роля на Политическа партия, като столетницата към този момент е станала присъдружна партия.  

„ Второ, тя като че ли даде безплатно целия обществен пакет на Политическа партия, подари им идентичността си. Беше неуместно в няколко акции и в ръководството обществените послания да идват от Асен Василев, а не от левицата. И по тази причина в нощта на изборите нямаше за какво да се учудваме на срезовете в графиките на социолозите, от които стана ясно, че нашите гласоподаватели са отишли при Политическа партия и „ Възраждане “. А на последната си конференция „ Продължаваме промяната “ към този момент искрено се нареждаха вляво – нарастването на приходи и пенсии, таван на цените на газа и тока. Българска социалистическа партия е била най-силна, когато е обединявала всичко в ляво-център. И в този момент явно проектът на Политическа партия е да се настани там, изтиквайки левицата в напълно маргинална позиция. А управлението на нашата партията прехласнато изяснява какъв брой удачно е да бъдем вечно съдружни сътрудници и повтаря опорните точки на Политическа партия “, споделя водачът на ПЕС.

Станишев регистрира също, че гласоподавателите на Българска социалистическа партия са част от най-русофобското държавно управление на България. Партията е била в шизофренна позиция, която се кълняла, че не продава оръжия за Украй, а всички знаят за пътя им през Полша. „ Направи се, че не е схванала за изгонването на съветските дипломати и чиновници на посолството. Мимикрираше при вземането на решения в Народното събрание. Е, резултатът не закъсня “.

Станишев разяснява и отхвърли си да се кандидатира още веднъж за водач на ПЕС: „ Единадесет години бях отпред на ПЕС, на най-високата политическа позиция, заемана от българин. Това беше авторитет както за Българска социалистическа партия, по този начин и за България. Но за нея са нужни две условия: персонален престиж и престиж на партията, която те номинира. За никого не е загадка държанието на Българска социалистическа партия през последните години, нейното отдалечаване от полезностите на европейското ляво и опитите й да се перчи на български терен с „ опълчването “ си на неприятната левица на Стария континент. В този смисъл, не съм се отказал, просто такива са действителностите. Няма по какъв начин партия, която се отхвърля под път и над път от своята европейска еднаквост да излъчи водач на фамилията. Този парадокс продължи толкоз единствено поради моя престиж и персоналните ми позиции. Което, несъмнено, ми костваше доста войни с управлението на Българска социалистическа партия. Но все пак, аз удържах позицията на българската левица в ПЕС. Не позволих тя да бъде изключена или със замразено участие. Сигурен съм, че нашите членове го правят оценка. “

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР