Скандалният плевенски прокурор Димитър Захариев, който минаваше за дясна ръка

...
Скандалният плевенски прокурор Димитър Захариев, който минаваше за дясна ръка
Коментари Харесай

Плевенският прокурор Димитър Захариев надхитри съдебната система

Скандалният плевенски прокурор Димитър Захариев, който минаваше за дясна ръка на Камен Балбузанов – Куката, се оказа чист и неоцапан съгласно Върховния касационен съд. Това към този момент поставя точката на тази правосъдна авантюра, точеща се към този момент близо десетина години. 

Преди това Захариев бива оправдан и от Апелативния спецсъд.

 

Юристи от Плевен разкриват, че не са сюрпризирани, като се има поради дейното наличие в правосъдната система на всякакви Нотариуси, Пепи Еврото, Красьо Черничкия и кой ли още не. Запознати споделят и забавните си наблюдения. Според тях магистратите от Спецсъда и Апелативния спецсъд безусловно са претупвали делата през последните месеци, преди да бъдат закрити. „ Колегите, множеството от които бяха пристигнали в София от провинцията, повече се вълнуваха от въпроса, по какъв начин ще се устроят професионално и битово, откакто се разтурят съдилищата, а не толкоз от присъдите, които разписваха. “

 

Самият Димитър Захариев е обвиняем в Спецсъда за изнудване и присъединяване в незаконната група за рекет на Камен Балбузанов – Куката. Той има и още едно дело – в Градския съд за напън над един от главните очевидци по процеса „ Октопод “ – починалият към този момент банкер Георги Цветанов. И по двете обвинявания се подвига пронизителен звук през годините, като част от борбата против корупцията в правораздаването.

 

Камен Балбузанов – Куката

Прокуратурата упреква преди време Камен Куката и Димитър Захариев, че вземат участие в проведена незаконна група, която се подвизава от януари 2015 до април 2017 година В нея взе участие и още един чиновник на правосъдното министерство – Мирослав Минков, който е отговорник по въоръжението, боеприпасите, защитните и помощните средства в регионалното звено „ Охрана “ в съда в Плевен! Да допълним, че около това дело се разбра, че и самият Камен Балбузанов – Куката, е станал студент по право.

 

И до момента в който Спецпрокуратурата им повдига обвиняване, че са тайфа, която се занимава с рекет, изнудване и побои, Спецсъдът стига до извода, че Балбузанов не е никакъв необут на тайфа и че изобщо няма никаква проведена незаконна група. Единственото провинение на Куката било, че е отмъкнал надуваем детски палат от парка „ Кайлъка “. Според съда „ липсват каквито и да било данни, че подсъдимите Камен Балбузанов, Димитър Захариев, Иван Стойчев, Ивайло Бировски, Илиян Михайлов, Валентин Георгиев и Мирослав Минков, са дали единодушие за присъединяване в проведена незаконна група. Напротив, от събраните в хода на правосъдното разследване доказателства се открива, чe нe съществуват такива дейности и изразена воля от страна на всеки един от тях ". Няма подозрение, че никой от изброените не е бил на трудов или цивилен контракт при Куката.

 

Спецсъдът стига и до други прозрения: „ Обвинението се основава само на догатката, че откакто част от подсъдимите са се познавали, то същите са взели участие в проведена незаконна група, основана за да прави закононарушения “.

 

Свидетелите, по една или друга причина, се оказват с изцяло изтрити мемоари. Пред съда те отхвърлят да са били изнудвани. Не им били отправяни закани и закани, не били заставяни да бъдат охранявани от „ Хард Секюрити 2000 " ЕООД или „ Хард Секюрити 2001 “ ЕООД, за които импровизирано се знае, че са на Куката.

 

В претекстовете четем още, че Балбузанов и приятелите му, които не са проведена незаконна група, не били с интерес, предпочитание, упоритост да завземат бизнеса с производството на самун в Плевен, като принудят притежателите на „ Плевенски самун “ да им трансферират бизнеса и да осъществят големи облаги без никакви икономически опасности “.

 

Да напомним обаче, че е имало десетки тъжби и полицията е правила акции против изнудвачите, само че и това се оказва забравено в предишното. Освен това съгласно съда не били открити и „ търговци, аграрни производители или други лица, които да са били изнудвани да заплащат за нежелана защита “. Така излиза, че страховитото принуждение в Плевен и региона, което медиите отразяват с години, е плод единствено на развинтената фикция на публицистите.

 

Според написаното в претекстовете за присъдата се оказва, че проведената незаконна. група на Куката не се е открила „ по безспорен метод “. Няма и доказателства, че някогашният прокурор Захариев е „ поел ангажимент да прикрива дейностите на участниците в проведената незаконна група, като блокира формиране на досъдебни производства против тях, спомага да се приключват каузи или да се постановяват отводи за формиране на наказателни производства, да парира опитите на изнудвани предприемачи да търсят помощ в полицията или прокуратурата “. Нещо повече, съдът вади и още един мотив – „ близо година и половина Захариев е бил отхвърлен от заеманата от него магистратска служба в Окръжната прокуратура в Плевен “.

 

С две думи - делото завършва с крушение, подсъдимите излизат задачите в бяло. Димитър Захариев пък не е обикалял предприятия и компании и не ги е принуждавал да им обезпечи защита. Само че съгласно Търговския указател в един миг той е акционер в охранителната компания „ Хард Секюрити 2000 “. След време продава дяловете си. Самата компанията първо е под контрола на Камен Балбузанов – Куката, а по-късно в трансферирана на някой си Йордан Ранов от ромския квартал „ Христо Ботев “ в София.

 

Още преди да завърши делото против бандата на Куката, Димитър Захариев става юрист. Регистрира се в Бургаската гилдия през 2020 година Любопитна е позицията на Апелативния спецсъд за неговото професионално развиване. Тя е отразена в едно определение, което е във връзка парична гаранция като мярка за неотклонение на Захариев. Състав на Апелативния спецсъд с ръководител някогашния член на Висш съдебен съвет Галя Георгиева, която беше доста възмутена от разкритията на връзки сред магистрати и разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса преценя, че: „ Висящото дисциплинарно произвеждане на подсъдимия Захариев следва да бъде прекъснато заради това, че към този момент не е магистрат, а това пък ще му открие опция без изпит да се впише в адвокатурата като дееспособен правист и някогашен магистрат. Т.е. не се загражда опцията за професионално развиване като правист и приемане на трудови приходи, които знае се, че разрешават положително материално застраховане “.

 

Димитър Захариев самичък напуща правосъдната система през 2018 година и по този начин се приключват дисциплинарните преписки против него. Не че и някой се е разбързал да ги преглежда...

 

Три години по-рано, на 23 юли 2015 година, той е отхвърлен от работа, незабавно откакто му повдигат обвиняване за принудата над очевидеца по „ Октопод “ Георги Цветанов. Според обвиняването Захариев изискал от Цветанов да набеди прокурора Светлозар Костов от Спецпрокуратура в осъществяване на закононарушение, както и да лъже по делото „ Октопод “. Разбира се, и тези обвинявания против Димитър Захариев се провалят. Според правосъдните сформира на няколко инстанции, Захариев единствено изказвал съмнение, какво може да се случи с Георги Цветанов в „ бъдеще нестабилно развиване на събитията “. Все отново признават, че при срещите си с Цветанов прокурорът носел заглушаващо сигнала на телефоните устройство. Според съда обаче това не е неразрешено от закона.

 

В последна сметка Димитър Захариев излиза чист като сълза от двете каузи, водени против него. Сега, както към този момент направиха мнозина оневинени, и той може да осъди държавното обвиняване за някоя тлъста сума, тъй като го е набедило в всякакви закононарушения и от това е претърпял големи премеждия, както гласи клишето.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР