Скандалният кмет на Варна, който управлява морската столица от 2013

...
Скандалният кмет на Варна, който управлява морската столица от 2013
Коментари Харесай

Обръчът около варненския кмет Иван Портних се затяга

Скандалният кмет на Варна, който ръководи морската столица от 2013 година – Иван Портних, е следващият, който попадна на мушката на прокуратурата, въпреки и с голямо забавяне като резултат от „ дълбокия катарзис “, обхванал най-високите етажи на държавното обвиняване.

 

Доскорошната горделивост на ГЕРБ е привикан на 07 юни във варненската окръжна прокуратура, където го чакат, с цел да го обвинят за „ дупката “ в центъра на града и апорта на варненските акции от Пловдивския панаир в компанията на Георги Гергов „ Пълдин туринвест “.

 

Да уточним, че през април, той получи първото си обвиняване – за канализационна тръба, която изпълни с фекалии Варненското езеро. Така Портних има-няма за два-три месеца ще има втори конфликт с прокуратурата. Всъщност „ дупката “ в центъра на Варна и акциите на Пловдивския панаир, са тясно свързани. През 2017 година държавното управление на ГЕРБ подари 29% от панаира на Община Варна. Това е един тип заменка с така наречен дупка в центъра на града. Тя съставлява голям ров – на това място през социализма, е трябвало да бъде вдигнат голям повсеместен магазин. Както голям брой планове от това време и този остава неосъществен заради липса на средства.

 

След измененията общината сякаш намира частен вложител, с който основава смесена компания и той трябвало да довърши плана. След куп скандални гафове, умишлени или не, кметството губи надзор върху общата компания. Остава единствено с няколко % от акциите. През 2006 година дяловете на частника, който е преметнал кметството, са изкупени от Георги Гергов и дупката за следващ път си остава непипната, въпреки олигархът да разтяга локуми, че ще налее милиони в нея.

 

През 2016 година Гергов предлага да трансферира на общината „ дупката “, а в подмяна Варна да му даде своите 29% от акциите на Пловдивския панаир. Тук е мястото да отбележим, че Варна преди малко е получила тези акции като подаяние от страната. Следват серия кавги и обвинявания към тогавашния министър председател Бойко Борисов, че от договорката ще завоюва единствено Гергов, който таман е почнал да цепи Българска социалистическа партия в услуга на ГЕРБ, а страната ще изгуби дефинитивно контрола върху панаира. Впрочем той също е приватизиран по втория метод по време на Тройната коалиция.

 

През 2018 година следва следващата спекулация с „ дупката “. Варненската община се спогажда с Гергов да му заплати 43.2 млн. лева И до момента в който няма пари за пенсии, държавното управление с лекост отпуска тези пари. Все отново се намират специалисти и политици, които декларират, че цената е нереално висока, а от аферата ще завоюва единствено олигархът.

 

Варненският кмет Иван Портних има и различен грях към града – през април той бе упрекнат за замърсяване на Варненското езеро с фекални води. Скандалното е, че кметът мълчи за екологичната злополука повече от 9 месеца и никой не може да пресметна провалите върху природата и здравето на хората. Случката е от 2019 година, когато се пука тръбата, отвеждаща фекалиите на варненци под езерото. Най-вероятно причина за повредата е преминаващ транспортен съд. Макар Портних да е известен, той мълчи. Случаят обаче бива раздухан от медиите. В същото време служителите на кмета се чудят по какъв начин да замажат казуса, вместо да го решат.

 

И до момента в който мощно отровните води не престават да се изливат в морето, риболовците вадят риба и миди, които стигат до магазините и заведенията за хранене. Това в допълнение може да утежни обвиняването против Портних. Когато абсурдът стига до медиите, кметът с половин уста споделя, че си траял за повредата, тъй като не знаел какъв е редът. По-идиотско пояснение от това надали сте чували.

 

Истината се оказва доста по-страшна, в сравнение с наподобява. Въпросната канализационна тръба аварира за пръв път още през 2015, а не през 2019 година Тогава обаче Портних бил в предизборна акция и по тази причина не взел никакви ограничения за попречване на злополуката. Четири години по-късно тръбата се срутва дефинитивно и мръсотията завладява морето край града. Реално е имало премного средства за построяването на въпросната тръба, защото е част от план за възстановяване на водния цикъл на Варна, струващ над 5 млн. евро.

При това 75% от финансирането идва от Брюксел. Тръбата е трябвало да бъде положена минимум на 3 метра под езерното дъно, само че кой да копае. Всичко е направено криво-ляво, по най-евтиния метод. И резултатите от това безхаберие, евентуално обвързвано с грандиозни обири на пари, не закъсняват.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Иван Портних георги гергов бойко борисов ГЕРБ БСП
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР