Скандалният Александър Бенала (зад френския президент) е служил като бодигард

...
Скандалният Александър Бенала (зад френския президент) е служил като бодигард
Коментари Харесай

Макрон пренарежда охраната си след скандала с бодигарда

Скандалният Александър Бенала (зад френския президент) е служил като телохранител на Макрон по време на президентската му акция, а до неотдавна е бил асистент на началника на кабинета на френския президент.

Още по тематиката
Във Франция стартира следствие на побой от охранител на Макрон над протестиращ
от Дневник,22 юли 2018
Отлагането на промени приземи известността на Еманюел Макрон

Оставки на водещи фигури също повлияха до съвсем невиждан спад в рейтинга на новия френски президент
25 юли 2017 Френският президент Еманюел Макрон е наредил радикална смяна в защитата си, откакто предходната седмица се появиха доказателства по какъв начин през май месец негов охранител пребива протестиращ на улицата. В неделя президентът е разискал обстановката с няколко министри, признавайки, че кабинетът му не е реагирал съответно на абсурда, споделя осведомен със обстановката източник, представен от Reuters.

Елисейският замък към този момент няколко дни е под остра офанзива на медии и съпротива за неефективната реакция след издание на видеото, на което се вижда по какъв начин Александър Бенала, охранител на Макрон по време на президентската му акция, първо дърпа по улицата жена, а по-късно бие мъж на митингите на 1 май в Париж.

В петък Бенале беше уволнен, а в неделя стартира и следствие по случая. Макрон обаче е подложен на критика за ненавременна реакция, а недоволството против президента е най-силното по време на 14-месечното му ръководство.

" Президентът счита, че държането на Александър Бенала на 1 май е недопустимо, шокиращо и не може да разреши някой от неговия антураж да се счита над закона ", споделя още анонимният източник.

Критиките

Основната рецензия против Елисейския замък е, че държавното управление и президентът са знаели за случая още през май, а управляващите са се пробвали да прикрият случая. Няколко дни след митинга Бенала е отхвърлен от служба за две седмици, само че проверяващите управляващи не са известени.

В събота трима полицейски чиновници бяха разпитани по отношение на съмненията, че са предали охранителни записи за да се потвърди невинността на Бенала. Срещу тях са повдигнати обвинявания. Разследва се и членуващият в партията на Макрон Винсент Крейс, който също се появява във видео фрагментите. Работи се по още няколко обвинявания – за самия случай, против слабата реакция на управляващите и фактът, че не са съобщили за случая по-рано.

Самият Бенале ще се проверява за няколко нарушавания, измежду които групово принуждение и нелегално носене на полицейска значка. Във Франция обаче следствието не постоянно води до формиране на дело.

В понеделник и вторник министърът на вътрешните работи Жерар Коло ще дава отговор на въпроси по случая в Сената.

Видео фрагментите

В фрагментите се вижда по какъв начин мъж в цивилни облекла, само че с полицейска каска се включва в уличните конфликти. Той първо сграбчва жена за врата и стартира да я влачи по улицата, когато и двамата излизат от кадър. По-късно мъжът отново се появява, а този път нападна различен протестиращ, който е бил носен от полицията и преди малко е оставен на земята. Мъжът в цивилни облекла и полицейска каска хваща протестиращия за врата и го удря в главата, след което стъпва върху корема му.

Във видеото се вижда още по какъв начин няколко полицейски чиновници следят протичащото се, без да реагират.

Кой е Бенала?

Видеото се появява в обществените мрежи още през май, само че набира известност едвам предходната седмица, когато изданието Le Monde разкри самоличността на 26-годишния Бенала. Бившият телохранител на президента извършва ролята и на асистент на началника на кабинета на Макрон, при което му е даден апартамент в първокласен квартал, както и автомобил с персонален водач. Бенала има и най-високото равнище на достъп в Народното събрание.

Критики към Макрон

Това е най-острата офанзива против президента от стъпването му в служба. Досега някогашният капиталов банкер е подложен на критика, че води елитарна политика и няма връзка с френския народ.

Наскоро Макрон още веднъж завоюва недоволството на хората, откакто стана ясно, че харчил обществени средства за ненужни козметични поправки. Едновременно обаче президентът желае да предприеме редица противоречиви обществени промени. Рейтингът на Макрон върви стремително надолу, като сега е едвам към 40%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР