Скандални факти около храненето на пенсионери са установили инспектори от

...
Скандални факти около храненето на пенсионери са установили инспектори от
Коментари Харесай

БАБХ разкри страшна гавра с пенсионери в Ботевград

Скандални обстоятелства към храненето на пенсионери са открили инспектори от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) при инспекция в Дом за остарели хора “Д-р Адриян Атанасов” – Ботевград, написа “Труд”.

При проверка в кухнята на общественото заведение са открити храни с изминал период на валидност и ръждясали съдове.

Само преди десетина дни шефката на Дома Яница Иванова бе снимана по какъв начин провежда възрастните жители на пансиона за присъединяване в митинг в поддръжката на уличения в спор на ползи кмет на Ботевград Иван Гавалюгов.

На 26 януари брачният партньор на Иванова – Цветан Иванов, бе отпред на Инициативния комитет за защитния протест за градоначалника, а пациентите на Дома бяха извозени с персонални коли до площада пред общината за присъединяване в митинга.

Пак тогава персонално Яница Иванова одобряваше плакатите в отбрана на Гавалюгов.

Сега инспектори от ОБДХ-София област от отдел “Контрол на храните” са се натъкнали на редица нарушавания в чистотата на Дома. Установено е, че “текущата хигиена е извънредно лоша”.

В документ, с който “Труд” разполага се споделя, че “част от софтуерното съоръжение е с съществуване на разяждане. Всички контейнери за боклуци не са обезопасени с капаци”.

Освен това инспекторите на БАБХ са разкрили в хладилници и “храни с изминал период на годност”, които са били за менюто на възрастните хора.

При инспекцията в кухнята на пансиона чиновниците на БАБХ са засекли, че “част от храните в складовото помещение, изискващи температурен режим на предпазване са отвън хладилни условия”.

Инспектори: Външна компания пое изхранването на Дома



Външна компания е поела изхранването на настанените в Дома възрастни хора след установените нарушавания там и неотложно е разпоредено прекъсване на подаването на храна от мръсната кухня. Това обявиха през вчерашния ден от БАБХ.

“За откритите нарушавания е формиран акт на лицето, отговорно за обекта – шефът на Дома. А това е точно Яница Иванова.

Незабавно е спряно раздаването на храна от кухнята, храните неотговарящи на законодателството са ориентирани за унищожаване”, показват още от Агенцията.

Проверката е открила и неприятни условия за предпазване на трапезната посуда, която е държана “в шкафове отвън хигиенични условия”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР