Скандалите с тол-системата се оказват буквално на всяка крачка. Хилядите

...
Скандалите с тол-системата се оказват буквално на всяка крачка. Хилядите
Коментари Харесай

Тол-полицията ни пази, а ”разкешва”

Скандалите с тол-системата се оказват безусловно на всяка крачка. Хилядите изказвания, че не е построена съгласуваност, няма камери и не са изпълнени редица отговорности от страна на изпълнителя „ Капш “я от ден на ден се потвърждават. Фрог нюз още веднъж се допита до експерти и превозвачи този път с въпроси защо са ни тол-полицаите, откакто имаме КАТ, ДАИ и така нататък Това което открихме звучи като следващата добре планувана скица за прибиране на пари.
Кризисния PR изисква в този момент Агенция „ Пътна инфраструктура “ да стартират да ни заливат с информация какъв брой добре работи системата, по какъв начин тол-полицаите неуморно са по пътищата в този зной и бдят да не се мяркат извършители. Добре щеше да АПИ първо да бяха обяснили защо са тези тол-коли и какво би трябвало да вършат чиновниците в тях, които от началото на март стопират със същите палки като тези на КАТ.

Служители на Тол-системата

Въпреки няколкото фал-старта на грандиозния план за Тол-системата, за нея бе основана уместно голяма държавна администрация. Около 900 чиновници, команден център, мобилни екипи, и така нататък и тъй наречените Интересно е откакто в този момент се предлага данните за придвижването на товарните коли, които би трябвало да заплащат тол-таксите, да бъде поверено на частна компания, какво ще се случва с тази конструкция? Ще стане частна и тя ли?

Голяма част от тези служители са така наречен тол-полицаи. Това са хората, които употребяват брандираните тол-коли и евентуално сте виждали по тв приемника, може би и на пътя. Но би трябвало да знаете също по този начин, че сега към този момент работи и следващата зловредна скица. Тя е следната: някъде на пътя, постоянно в някакви шубраци, се нарежда една тол-кола, която снима преминаващия трафик. След известно разстояние има втора тол-кола, само че до нея има и патрулка на КАТ. Тол-колите си подават информация дали преминаващите имат винетки или не, само че те не могат да стопират пътуващите. Това го прави КАТ, а в случай че няма платена винетка тогава към този момент тол-полицаят глобява. В тази „ организация “ вземат участие най-малко 6 индивида на терен и още няколко, които действително вършат инспекциите в командния център на тол-системата.

В заданието на самата поръчка за основаването на тол-система в България една от главните хрумвания е да няма прекъсване на движещи се транспортни средства за инспекции. Системата трябваше да бъде автоматизирана. Тол-полицаите, в сегашната им активност, въобще не са планувани в първичната концепция. Осигуряването на 50 коли трябваше, с цел да се сътвори напълно различен вид система. Тяхната задача трябваше да единствено и само да снимат. Това от тол-служители да станат тол-полицаи е нещо, което се измисля в следствие. А повода за това е, че системата не е построена и не работи.

Ако действително работеше, би трябвало след снимане на номера на автомобила, служителят да съобщи тези данни към АПИ, а организацията да ги съобщи (ако е регистриран нарушител), посредством тяхната съгласуваност, до Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи, които са оторизирани да глобяват.

„ Спирането на транспортни средства на пътя опонира напълно на логичност на системата, я тя е да не се стопира никой – да няма бариери, да няма закъснение на придвижването. Ако един тир, който влиза от Турция реши да премине, само че не и да заплати, на изходната граница следва да получи санкцията си. Но както знаете, оборудвани мобилни офиси няма на граничните пунктове, с противозаконния анекс, който подписа страната с „ Капш “ от 30 станаха 7, само че и тях никой не е виждал. Цялата информация, която се получава за трафика, би трябвало да е притежание на АПИ. Ако си вътрешен трафик, информацията се изпраща към Национална агенция за приходите, която като приходна организация събира санкциите. Никъде в цялото уравнение няма място за тези тол-полицаи, които стопират посред пътя и то доста постоянно в нарушаване на разпоредбите за придвижване. За да бъде спрян един тир би трябвало това да се направи на приспособен за това пътен сектор. А в случай че спрат два или три тира по едно и също време за инспекция. Нали ви е ясно, че това е даже рисково за трафика? “, разясниха пред Фрог експерти.

Служителите с тол-автомобилите трябваше, там където няма построени физически рамки за надзор, да слагат мобилни такива. Да ги оставят на място за 10-12 часа да снима трафика. След това данните да се ревизират в централната система, където работят останалата част от тези 900 индивида, и засечените извършители да се рапортуват към Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, Митници, непознати страни.

.
Снимка: Съвместна акция на пътя на АПИ и Министерство на вътрешните работи

Предпоставки за корупция

Както знаете АПИ измислиха „ обезщетителната винетка “. Това е тип глоба за водачите, които бъдат хванати, че не са си платили за напредване по платената пътна мрежа. За водачите на леки коли тя е 70 лева, за тежкотоварни коли от 3.5 до 12 тона - 125 лева, а за тировете с тегло над 12 тона - 175 лева Но за превозвачите това на процедура е глобата, която разрешава да се кара без винетка и освобождава от по-голямата санкция, която отива в Министерство на вътрешните работи. Понеже АПИ не желае тази санкция да отива там, измислят въпросната „ обезщетителна винетка “. Така си купувате един тип наказателна винетка, вместо да ви глобят, само че парите отиват в АПИ, а КАТ нищо не взимат.

В транспортните компании към този момент напълно намерено се разяснява, че тол-полицията си взема рушвети и че има новата „ система за разкешва “. В нея са тол-полицаите и КАТ. Това за нашата страна е доста мъчно за поверие, само че по този начин се приказва. Какво да ви глобяват, след тях няма кой да ви ревизира, тъй като няма тол-система - няма надзор. Когато ви спрат и би трябвало да ви глобят 200-300 лв. или да си купите на място винетка, не за 10, а за 70 лева – какви са разновидностите да се оправят нещата?

За какво са тол-полицията

Предвиждането в началото на такова звено, което да работи в тол-системата е с извънредно значима цел. Тол-полицаите трябваше да наблюдават и да стопират претрупани тирове. Няма човек в страната, който да не е минавал през пътен сектор, с надиплен, вдлъбнат и опустошен асфалт. Проблемът с претоварването е извънредно огромен, а контролът сложен. Така се разрушава асфалтът по скъпите нови пътища на България, само че това никой не го разяснява.

„ Ако тирът е за 30 тона, а е натоварил 80 тона, това рефлектира и утежнява качеството на целия път, по който този претрупан камион минава. Реално когато тол-полицията получи от системата индикация за подобен извършител следва да стигне до него и да го спре, не тъй като не си заплаща тол-таксата, а тъй като разрушава пътя. “, обясниха пред Фрог превозвачи.

Според тях прекъсването на претрупани тирове сега е невероятно поради несъблюдение на едно (поредното) от заложените в контракта с „ Капш “ условия. Според него следваше да бъдат вграждани в асфалта ни по този начин наречените „ датчици за премерване на тегло в придвижване “ (Weigh-in-motion). След като и това отпадна в следствие, тотално се обезсмисли функционалността на тол-полицаите и трябваше да им се измисли ново занятие. Броят на тези измервателни уреди трябваше да е към 100. Функционирането им щеше да подсигурява надзор над товарните автомобил - дали това което е заявил превозвача като килограми дава отговор на действителността и натоварването на всяка от осите на камиона.

Държавната " Автомобилна ревизия " (ДАИ) стопира тирове с тази концепция, само че те са към Министерство на вътрешните работи и работят, посредством мобилните си групи, на инцидентен принцип. Идеята на тол-системата е не да има инцидентен принцип, а 100% надзор и успеваемост.

„ В момента тази „ оценка “ се прави единствено въз основата какво написа в талона. Ако там написа 12 тона, съгласно това тегло ще е таксата, даже действително един тир да тежи 50 тона. В момента действително претоварването не се управлява, асфалта се гъне, а пътищата стават все по рискови и разрушени. Когато сложиш така наречен рамки на главните пътища и към тях има измерватели за тегло, ще можех да хванеш всички претрупани. Когато ги спреш и глобиш, те в никакъв случай повече няма да си помислят, нито да претрупват, нито да разрушават асфалта. Защото тези, които разрушават асфалта са превозвачи, които носят дървета, бетон, те доста претрупват. Реално самото съществуване на тол-полицаите потвърждава, че системата не работи и не е автоматизирана. Това значи, че няма и надзор над системата, тъй като тя не е обвързвана с Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи. “ обясниха още превозвачите.

Очаквайте нови разкрития.

Екип Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР