Скандалите около Facebook продължават. Онлайн изданието Buzz Feed публикува вътрешно

...
Скандалите около Facebook продължават. Онлайн изданието Buzz Feed публикува вътрешно
Коментари Харесай

Шеф на Facebook: Ръст на всяка цена, даже и тероризъм

Скандалите към Фейсбук не престават. Онлайн изданието Buzz Feed разгласява вътрешно писмо на топ чиновник на Фейсбук от 2016 година, в което той пази практиките на компанията да събира данни, с цел да пораства непременно даже и това да води до вреди за някои хора или тероризъм.

Става дума за вътрешно писмо на вицепрезидента на Фейсбук Андрю Босуорт, прочут с прякора Боз. То е изпратено до чиновници на Фейсбук на 18-ти юни 2016 година и е със заглавие " Грозната ", като има поради грозната истина.

" Ние свързваме хората. Точка. Затова всичко, което вършим, с цел да растем, е целесъобразно. Всички практики за внос на контакти, които повдигат въпроси. Всичкия колеблив език, който оказва помощ на хората да могат да бъдат търсени и откривани от приятелите им.Цялата работа, която вършим, с цел да привличаме повече връзка. Работата, която евентуално някой ден ще би трябвало да свършим и в Китай. Всичко ", написа Босуорт.

Това обаче не са били задоволителни причини за Босуорт. В друга част от писмото той написа още: " Свързваме повече хора. Това може да бъде неприятно, в случай че те го създадат отрицателно. Може би ще коства живота на някой, който е бил изложен на хулигани и тормоз. Може би някой умира в терористична офанзива, която е била координирана посредством нашите принадлежности... Грозната истина е, че ние имаме вяра в свързването на хората толкоз доста, че всичко, което ни разрешава да свързваме повече по-често е *де факто* положително. Това е може би единствената сфера, в която статистиките споделят действителната история. Това не е нещо, което вършим за себе си. Нито за цените на акциите ни (ха!). Това безусловно ни е работата. Ние свързваме хората. Точка ", написа още Боз.

Босуорт е разгласил писмото ден откакто в стрийминг услугата Фейсбук Live е било предавано убийството на мъж в Чикаго. Малко по-рано компанията беше изгубила и поддръжката на Индия за програмата си за безвъзмезден интернет. " Светът не е обвързван. Той не е единен. Той е фрагментиран от граници, езици и от ден на ден от артикули. Не печелят най-хубавите артикули. Печелят тези, които се употребяват от всички ", счита Босуорт.

Според него главната стойност на facebook не са услугите като Messenger, фотосите или каквото и да е друго, а само опцията на хората да контактуват с приятелите си. Именно по тази причина той счита събирането на данни като най-важно за растежа на компанията.

В коментар за BuzzFeed създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг се разграничава от мнението на Босуорт. " Боз е надарен водач, който споделя доста провокативни неща. Това беше едно от тях, с което доста хора във Фейсбук, в това число и аз, по никакъв начин не бяхме съгласни. Никога не сме вярвали, че задачата оправдава средствата. Осъзнаваме, че просто да свързваме хората не е задоволително. Трябва да работим и по доближаването на хората. Миналата година променихме цялата задача на компанията, с цел да рефлектира върху това ", споделя Зукърбърг.

В Twitter Босуорт разгласява своя отговор. " Не съм склонен с писмото през днешния ден, не бях и склонен, когато го написах. Целта на това писмо, както и доста други, които съм писал за вътрешни цели, беше да изкарам на повърхността проблеми, които считам, че имаха потребност от повече полемики в компанията. Да се дебатира към тежки тематики е сериозна част от нашия развой и с цел да го вършим дейно, би трябвало да можем да вземем поради и неприятните хрумвания, с цел да можем да ги отстраняваме. Да се види единствено това писмо изолирано е тежко, тъй като наподобява като позиция, която аз държа или че компанията държи, само че нито едно от двете не е правилно. Имам огромна угриженост за това по какъв начин нашият артикул въздейства на хората и одобрявам персонално отговорността, която имам, с цел да създадем това въздействие позитивно ", написа той.

Дори и всичко това да е по този начин, обстановката за Фейсбук продължава да става все по-тежка. Доверието към компанията е съществено разтърсено, а наподобява, че разкритията към нейните практики и дейности ще не престават. А с това тестването за Зукърбърг ще става все по-трудно. /vesti.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР