Скандали в парламента при обсъждане на доклада на временната комисия

...
Скандали в парламента при обсъждане на доклада на временната комисия
Коментари Харесай

Петков подписал с Gemcorp в нарушение на Конституцията и международни норми

Скандали в Народното събрание при разискване на отчета на краткотрайната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с " Джемкорп " и IP3 corporation от държавното управление на Кирил Петков.

До обяд целия пленарен ден беше отдаден на заключенията в отчета - цели 175 страници. Беше показан в продължение на час и половина от ръководителя на краткотрайната комисия Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.

Скандалът се изрази, откакто бяха показани заключенията на комисията, че меморандумът е подписан противоконституционно:

Проверката на меморандума осветлява голям брой нарушавания, които никое държавно управление до момента не е допускало:

- При подписването меморандума са прегазени Конституцията, куп интернационалните документи и устройствени правилници.

- Действано е стремително, като документът не е бил координиран с нито едно ведомство, а енергийното министерство изненадващо си прекатурва позицията.

- Така са основани предпоставки двете компании да получат достъп до голям размер информация за цялата енергетика, от който те са се пробвали да се възползват по много недодялан метод.

- Въпреки уверенията на Кирил Петков собствеността на двете компании не е била проверана авансово, а след получената постфактум притеснителна информация от ДАНС, месеци наред не са предприемани никакви дейности.

Изводът в отчета на комисията е безапелационен - ползите на страната не са били предпазени, а макар уверенията на Кирил Петков, собствеността на двете компании не е била тествана авансово.

Компаниите са желали достъп до голям размер информация за цялата енергетика, от който те са се пробвали да се възползват по недодялан метод. Двете компании не са регистрирани като юридически лица с информация за действителния притежател, според българското законодателство. IP3 Corporation е корпорация, основана според законите на щата Делауеър в Съединените щати. Gemcorp Holdings Limited е сдружение, учредено според законите на щата Ню Джърси.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР