Скандали, напрежение и протести днес в Пловдив заради съдбата на

...
Скандали, напрежение и протести днес в Пловдив заради съдбата на
Коментари Харесай

Георги Гергов пред БНТ за скандала с Пловдивския панаир: Ще съдя всеки, който подронва авторитета на дружеството

Скандали, напрежение и митинги през днешния ден в Пловдив поради ориста на Международния панаир. Заради липса на кворум още веднъж беше провалена сесията на Общинския съвет, на която трябваше да се прегласува решението за апортиране на акциите на община Варна в смесеното сдружение „ Пълдин Туринвест “, което ръководи панаира.

Часове по-късно напрежение имаше и по време на събранието на акционерите, когато протестиращи жители се пробваха да влязат на съвещанието.

Специално за Българска национална телевизия предприемача Георги Гергов дефинира протичащото се като политически пиар и съобщи, че ще търси правата си в съда.

От рано сутринта пред Общинския съвет се събраха протестиращи.

Народни представители от " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България " също дойдоха в Пловдив.

" Да подкрепим Пловдив и пловдивчани в борбата им за оцеляването на Панаира и прекъсването на опцията да премине напълно в ръцете на Георги Гергов ", сподели Никола Минчев от " Продължаваме Промяната ".

" Ние настояваме Панаира да остане държавна благосъстоятелност, той да бъде развиван ", сподели Кристиян Вигенин от " Българска социалистическа партия за България ".

" Ние ще използваме всички законови средства да се противопоставим на ликвидацията на панаира, не неговото източване по моделите от 90-те години ", сподели Христо Иванов от " Демократична България ".



В залата протестиращите жители бяха повече от съветниците, откакто групите на ГЕРБ и " Автентична лява Българска социалистическа партия " не се появиха. Беше даден час отмора за събиране на кворум.

" Никаква полза няма от това Община Пловдив да усилва или да понижава каузи си в две сдружения, които са водени на загуба от Гергов към този момент 15 години - " Пълдин Туринвест " е със 105 милиона лева загуба, а Панаирът е с 26 милиона лева загуба ", сподели Веселина Александрова - общински консултант от " Демократична България ".

Кворум нямаше и след почивката и сесията беше закрита.

Според кмета Здравко Димитров ползите на града ще бъдат предпазени и ще се извърши решението от последната постоянна сесия. Тогава обаче съветниците гласоподаваха три спорни стъпки – да се задейства блокираща квота против увеличението на капитала, да се утвърди приемането на апорта и след това да се апелира в съда.

" Аз ще се съобразя с решението на Общинския съвет, т. 3, и ще апелираме решението за нарастване на капитала и за регистриране в акционерното сдружение ", сподели Здравко Димитров, кмет на Пловдив.

Разгневени жители пробваха да влязат на общото заседание на " Пълдин туринвест ", с цел да схванат по какъв начин е дал своя вот представителя на общината, само че бяха спрени от защитата.

" Двете точки си опонират вие какво гласувахте? Едното е срещу апорта, другото е да приемете апорта, какво напарвихте вие? Каквото е решението на общинския съвет. Волеизявление, че употребяваме блокиращата квота, второто е гласуваме „ за “ ", сподели Ясен Михайлов, представител на общината в " Пълдин туринвест "

" Това, което той сподели, е доста притеснително, тъй като той сподели „ по първото изказах мнение, а по второто гласувах ", сподели протестиращият Манол Пейков.

Мажоритарният притежател на " Пълдин туринвест " Георги Гергов, разгласи, че ще съди всеки, който пречи на работата на сдружението и подронва престижа му.

" Какво не е преференциално на община Пловдив, като ѝ се усилва капиталът? От 12,7 на 20% стават присъединяване в Панаира като те нямаха една акция и непрекъснато приказват Панаира е на Пловдив. Това е пловдивския панаир и аз съм споделил доста пъти, че и кокошарник няма да се направи в Панаира, който да нарушава функционалностите на Панаира. Ако съм желал до в този момент, а аз съм по този начин или другояче в този момент мажоритарен притежател, от дълго време да съм го застроил. Това няма да се случи, до момента в който аз съм притежател на тези акции ", сподели Гергов.

Георги Гергов добави, че макар загубите Панаирът и смесеното сдружение " Пълдин туринвест " нямат заеми.

Репортер: Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР