Скандален документ, излязъл от Министерския съвет, се разпространява апокрифно в

...
Скандален документ, излязъл от Министерския съвет, се разпространява апокрифно в
Коментари Харесай

Фейк или истина? Кабинетът с инструкции за тих бойкот на националния празник Трети март?

Скандален документ, излязъл от Министерския съвет, се популяризира апокрифно в затворени фейсбук групи и в институции на локалната власт, които ни алармираха.

Текстът дойде и на пощата на Епицентър.бг.

 

Документът съдържа " Инструкции за отпразнуването на т. н. " Национален празник - 3 - ти март " през актуалната 2024 година.

 

А задачата му е: " Изкореняване на обичаи и обстоятелства свързани с мита " Освобождение на България от Османско робство ".

 

Опитахме се да установим дали е истина или е фалшив, само че институциите, към които се обърнахме, отхвърлиха да ни дадат информация.

 

Затова си разрешаваме да го огласим обществено, като подчертаваме, че не сме сигурни в истинността му, и чакаме държавното управление да реагира - или да го отхвърли, или да удостовери неговата достоверност. 

 

Ето защо става дума:


" Гриф:Строго секретно!

Инструкции за
отпразнуването на т. н. " Национален празник - 3 - ти март " през актуалната 2024 година:


Цел: Изкореняване на обичаи и обстоятелства свързани с мита " Освобождение на България от Османско робство "


Настоящата директива да се сведе за осъществяване на:


1. Областни управи, Кметства на Общини и техните региони.


3. Поделения на Културното министерство.


4. Инспетората на министерството на образованието.


5. Директори на учебни заведения и образователни заведения.


6. Партийни централи на Политическа партия, Демократична България, ГЕРБ, Движение за права и свободи и всички демократични, проатлантически и проевропейски структури в страната.



1. Да се сведе до най-малко организирането на тематични сбирки за " Значението на Руско-турската освободителна война ".


2. Да не се разпространяват и поощряват посещенията на монументи от рода на Шипка, Плевенска епопея, Цар Освободител и други сходни.

3. Да не се излъчват материали - художествени или документални филми, свързани с " Освобождението ".


4. Близките до властта масмедии да изготвят материали, омаловажаващи смисъла на " Руско-турската война от 1877-78 година ".


5. Лоялните към нашето ръководство и власт малките екрани да не излъчват филми като " Пътят към София ", " София Вревская ", " Под игото " и други, величаещи ролята на Русия и войната от 1877-78 година.


6. На възпоменателни тържества да не се позволява рецитирането на стихове от Славейков и Вазов /Кат Русия няма втора/ и други сходни.


7. На венците, поставяни в символ на респект, да написа: " В памет на украинските, финладските, румънските бойци, отдали живота си за свободата на България.


8. По всевъзможен метод да се омаловажава приносът на съветския генералитет в борбите по места - генералите Тотлебен, Гурко, Феронински, Радецки, Скобелев, Столетов, Шахов, Шилдер-Шуднер, Дандевил и други


9. По опция да не се организират Панихиди в памет на съветски бойци, заровени на наша земя.


10. Да не се раздават награди - на държавно и публично равнище - за принос в българо-руските връзки и взаимоотношения в региона на политика, просвета, стопанска система.


11. Да се приказва за Русия като агресор - и тогава и в този момент.


12. Да се акцентира приноса на Великите сили за успеха на Русия във войната от 1877 - 78 година.


13. Да се пропагандира ролята на Европейски Съюз за изтриване на русофилството в България.

Мин. Предс. Денков
Вицеремиер:
Габриел "

 

Епицентър. бгприпомня:


Призив за протест на националния празник на България 3-ти март насочиха в обществените мрежи на 2 февруари 2022 година известни персони, измежду които политологът проф. Евгений Дайнов, професорът по културна антропология Ивайло Дичев, проф. Георги Фотев и други Повод за думите им бе навлизането на съветски войски в прилежаща Украйна.

Бившият народен представител Владо Дончев тогава ги отвърна: " Голяма нелепост. Мирът си е мир. Повече от 140 година се чества, а в този момент ще протестираме против една дата, освен това част от историята ни. Я по-сериозно. Има доста места, знаци и дати против които фактически да протестираме ".

" Бойкот на Трети март? Това би било не неточност, а закононарушение!, реагира остро и президентът (2002 - 2012) Георги Първанов
„ Принципно намирам за жестоко това да ровим костите на героите, без значение за коя война става въпрос. Грешат тези, които търсят реванш на гърба на историята сред нашите два народа ”.

В разгара на полемиката тогавашният ръководител на Народното събрание Никола Минчев съобщи: " Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, само че не е и подходящо да се показва такава гореща признателност на освободителите, каквато сме виждали през годините ". И оповести, че персонално той няма да се качва на връх Шипка, само че ще взе участие в честванията в столицата.

 

С оглед на изострената геополитическа конюнктура прекомерно евентуално е днешното държавно управление в действителност да възнамерява " спокоен протест " на националния празник, прилагайки посочените нагоре ограничения.

 

В същото време желаеме да имаме вяра, че българското държавно управление е национално-отговорно и не би позволило принизяването на Националния празник и тази " директива " ще се окаже фалшив, популяризирана от недоброжелатели на кабинета..

 

Очакваме реакция от изпълнителната власт.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР