Скандалът в Пирогов показа тежките проблеми на здравната система в

...
Скандалът в Пирогов показа тежките проблеми на здравната система в
Коментари Харесай

Проф. Коста Костов: В България здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита

Скандалът в " Пирогов " сподели тежките проблеми на здравната система в България. Прав ли е министърът, има ли лекари-олигарси и за какво едни заболявания са свръхфинансирани, а за други няма пари? Интервю на Георги Лозанов с проф. Коста Костов за “Дойче веле “.

Проф. Костов, абсурдът с " Пирогов” политически ли беше или професионален? Има ли почтени в него?

Скандалът има две страни – политическа, доколкото се нападат порочни практики, провеждани от години в огромни болнични структури, чийто ръководители се употребяват от чадъра на изпълнителната власт – отколешна традиция на кадровата политика в опазването на здравето. Осветяването на сходни практики е политическо деяние, тъй като идва от министъра на опазването на здравето, който е политически индивид.

Професионална, тъй като разкрива злоупотреби, които основават отрицателни публични настроения по отношение на здравната колегия и разрушават доверието сред медици и пациенти. Злоупотребите водят до най-високия % доплащане на медицински услуги от джоба на обезпечения българин – без той да има виновност нито за незадоволителния размер на осигуровките, които не стигат за покриване на всички разноски, нито за порочните практики, които компенсират дефицита върху неговия тил.

За страдание митингът на сътрудниците от „ Пирогов “ не се концентрира в проблемите на лечебното опазване на здравето, а се ограничи до отбрана на личностни и съответни болнични ползи, заради което не срещна еднопосочна поддръжка от обществото. Пригласяше и БЛС в спор на ползи, доколкото двама от ръководителите на съюза са фрагменти на „ Пирогов “. Ако си послужа с поетична метафора – не се захванаха с тигъра, а с котката на тигъра.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР