Скандалът в Народния театър ме тревожи. Не бих желал той

...
Скандалът в Народния театър ме тревожи. Не бих желал той
Коментари Харесай

След скандала с Кръстева министърът на културата иска пълна проверка на Народния театър

Скандалът в Народния спектакъл ме тревожи. Не бих желал той да се трансформира в кръжок по политически ползи. Може би това политическо обграждане е форма за отбрана на самия шеф, само че не мисля, че това са верните хора на верните места. Те би трябвало да се сменят, като се изберат експерти, а не политически деятели. Така министърът на културата Велислав Минеков разяснява на пресконференция конфликта в Народния театър  " Иван Вазов " сред основния режисьор Александър Морфов и пиара Велислава Кръстева.

Кръстева - дълготраен представител на Движение за права и свободи и народен представител от придвижването, от лятото е назначена за шеф на " Връзки с обществеността " на Народния спектакъл " Иван Вазов ". Двамата с Василев са някогашни зам.-министри на културата в държавното управление на Пламен Орешарски (2013-2014). В края на октомври вратата на кабинета й беше надраскана с надписи " Връзки с обществеността на Ахмед Доган ", " Движение за права и свободи " и " Изчезвай ", а табелката с името й е изкъртена. Александър Морфов съобщи в отворено писмо, че той е причинителят, тъй като не е склонен дамата, която съпровожда Ахмед Доган, да съставлява Народния спектакъл и работещите в него.

Директорът на театъра Васил Василев разгласи през вчерашния ден по БНР, че няма желание да прави промени в екипа си. Във вторник Минеков разгласи, че на разнообразни постове в " Иван Вазов " има представители на ГЕРБ и " Демократична България ", а шефът е " малко Българска комунистическа партия и Българска социалистическа партия ".

" Държа на наличието на режисьора Александър Морфов в Народния спектакъл, а той е мощно обезверен, Това би било огромна вреда ", уточни Минеков. Мълчанието по тематиката на актьорите в театъра той изясни с обстоятелството, че някои от тях взимат заплати от 5000 лв. месечно, което е смущаващо.

" Към шефа Васил Василев ще насочва предизвестие и ще желая да се направи инспекция на всичко, което става в театъра, откогато той е шеф ", добави Минеков.

Той заяви за политическо гонене на члена на Управителния съвет на фонда " Култура " и учител в Националната художествена академия Велико Маринчевски. Министърът не даде повече детайлности, само че уточни, че това е младеж с извънредно впечатляваща интернационална биография.

" Ще направя всички допустимо, с цел да се прекъсне това гонене. Ще приказвам с министъра на образованието и науката Сашо Пенов и ръководителя на комисията по просвета в Народното събрание Иван Ченчев. Трябва да се постави завършек на политическите противоборства в държавните институти, да не приказваме за образователните заведения ", сподели още министърът.

На брифинга Минеков разгласи, че предходното управление на Министерството на културата не е изразходвало никакви средства от бюджета, планувани за социална поръчки и финансови разноски, и в този момент " би трябвало да изхвърли на боклука " (тоест да върне в централния бюджет, б.а.) 60 млн. лева За мен това ще е срамно събитие, сподели още министърът, представен от " Дневник ".

Цялата конференция вижте във видеото.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР