Скандалът с продажбата на оръжие от Сърбия на режима в

...
Скандалът с продажбата на оръжие от Сърбия на режима в
Коментари Харесай

Сръбски оръжия за Украйна: докъде е готов да стигне президентът Вучич

Скандалът с продажбата на оръжие от Сърбия на режима в Киев набира скорост. Всичко стартира с журналистически разкрития. Стигна се до престрелка в сръбския парламент. А съветското външно министерство към този момент съобщи, че е „ загрижено “ и „ следи този скрит план “. Въпросът е по какъв начин сръбският президент Александър Вучич ще показа на Москва обстановката, на която разчита всякога, когато наближат следващите избори в страната му.

Каква е същността на въпроса?

Да стартираме от края. В четвъртък, 2 март, представителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Русия е обезпокоена от известията за доставки на муниции от Сърбия за Украйна.

Ние следим деликатно тази история, обърнахме внимание на полемиката, която се организира оня ден към тази тематика в Народното събрание (парламента) на Сърбия. Постъпващата информация, несъмнено, провокира у нас най-дълбоко безпокойствие.

- се споделя в нейния коментар, оповестен на уеб страницата на Министерство на външните работи. В настрана изказване пред РБК Захарова добави:

Ние към този момент публично поискахме от Белград да обясни тази позиция, тъй че в този момент, още веднъж, това би трябвало да стане не посредством медиите, не посредством каналите на Telegram, не посредством приключване на информация, а посредством публично заявената позиция на сръбската страна, би трябвало да се разкрият обстоятелствата. Тогава ще бъдат направени съответните заключения, защото това е извънредно значима тематика за двустранните връзки.

Сега - към самото начало на " сюжета ". Преди няколко дни TG - каналите разпространиха видео от един от военните хранилища в Братислава, където бяха доставени 3500 122-мм ракети М-21 за ракетната установка " Град ". Доставчик беше сръбската държавна отбранителна компания Krušik.

В същото време беше обещано пояснение по какъв начин тъкмо сръбските ракети са се озовали в Словакия. Първоначалният клиент на ракетите от сръбската компания Krušik е канадската JNJ Export Import, която достави този гибелен товар от Сърбия в Турция с присъединяване на Arca Savunma Sanayi Ticaret. От Турция товарът е летял за Словакия и оттова за Украйна. Твърди се, че доставките са осъществени на 4 и 6 февруари тази година.

Депутатското запитване

Естествено, тази вест незабавно се популяризира в Сърбия, чийто народ намерено поддържа руснаците в битката им против Запада на територията на Украйна. И нещата бързо се задвижиха.

По време на неотдавнашната парламентарна сесия депутатът от Народната партия на Сърбия Мирослав Алексич, изразявайки позицията на безспорното болшинство от сърбите, зададе на министъра на защитата на страната Милош Вучевич въпроса: по какъв начин може сръбските управляващи да дадат позволение за доставката на 122 mm ракети на Турция, която сама създава сходни оръжия и ги доставя на Украйна? Според депутата Алексич в комерсиалната скица е взела участие компанията на дъщерята на сръбския оръжеен " барон " Слободан Тешич.

А ето какво отговори министърът на защитата, представен от сръбския вестник Данас:

Ние въобще не изнасяме оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Но имаме право да го експортираме на всеки, който е легален консуматор. Нашата профилирана (военна) промишленост би трябвало да работи и да се развива, ние имаме право да продаваме продуктите си, както всички останали.

Милош Вучевич сподели още:

Дали частни компании купуват (сръбски оръжия) на трети пазари и дали ги продават в други страни, не е въпрос на Сърбия. Ние няма да продаваме оръжия на никого, участващ във войната, и не желаеме нашите оръжия да бъдат употребявани против която и да е страна. Но ние не желаеме да сме подправени моралисти, ние произвеждаме оръжия и военна техника, които по принцип се употребяват във военни спорове.

Накратко, позицията на сръбските управляващи е следната: ние продадохме оръжие на трета страна, само че къде ще отиде по-късно и против кого ще бъде ориентирано не е наша работа, за нас това е просто бизнес. Обърнете внимание, че министърът на защитата даже не отхвърли, че сръбски ракети за РСЗО „ Град “ са попаднали Словакия и по-късно Украйна.

Но има мнение...

Тази позиция на шефа на военното ведомство провокира стихия от отвращение в страната. Всички в Сърбия схващат, че по въпроса за поддръжка на руснаците във войната им с груповия Запад не може да става дума за бизнес. Оръжията не са облекла и даже източници на сила, които не са толкоз нужни за всички. Ето това убива съветските бойци. Това е въпрос както на политика, по този начин и на морал, изключително за сърбите, които помнят, че през 1914 година Русия влезе в Първата международна война само, с цел да отбрани Сърбия от идното кръвопролитие от Австро-Унгария.

В Сърбия почитат светия страстотерпеец цар Николай II, който съгласно сърбите е пожертвал себе си и страната си в името на спасяването на православните сръбски братя. Сърбите издигнаха монумент на последния съветски цар в самото сърце на Белград, против кметството. И в този момент се оказва, че формалните управляващи на днешна Сърбия заплащат на руснаците с черна непризнателност, цинично говорейки за пари и " подправен морализъм ".

Сръбската преса акцентира, че доставката на оръжие за Украйна е не просто неморална, а е демонстрация на корупция. „ Това, което би трябвало да ни тормози, с изключение на политическото измерение, е, че има огромно съмнение, че това е корупция “, сподели Вук Цвиич, прочут сръбски журналист, пред телевизионния канал N1.

Не за първи път

Припомняме, че по-рано, през 2019 година, минометни мини, създадени от същата компания Krušik, бяха доставени в Украйна. По това време сръбските управляващи обясниха появяването на сръбски мини в Украйна, по-специално на фронта в Донбас, с обстоятелството, че тези муниции сякаш са били предопределени за Полша. Но в съпътстващите документи, които станаха обществени, Украйна е посочена като адресат.

Говорейки за този случай, Вук Цвидзич отбелязва, че е имало „ огромнаразлика “ сред това, което Украйна е платила, и това, което е получил заводът Крушик. Журналистът изяснява, че медиаторът в търговията, в случай че не е държавното експортно сдружение " Югоимпорт ", може да вземе до 5% комисионна. При доставките на продукцията на Крушик в Украйна обаче имаше „ трагична разлика “ сред продажната цена и цената, плащана от киевския режим – 100 и даже 200 %.

Тези пари би трябвало да бъдат платени на държавната фабрика, в тази ситуация на фабриката в Крушик, само че това не се случва, - споделя Звиич.

Той не уточни " медиатора ", който си присвоява големи комисионни. И можем единствено да гадаем кой е. Но в това време би трябвало да се има поради, че единствено управляващите и държавните чиновници в Сърбия имат достъп до военната продукция на държавното дружество, те също дават позволение за експорт. Коментирайки изказването на управляващите, че в тази ситуация става дума извънредно за „ интернационална търговия, към която Сърбия не е обвързвана “, Цвиич показва, че страната - експортьор е длъжна да следи къде се намира крайната точка за доставка на оръжие.

В последна сметка

Нека обобщим с мъдрите съгласно нас думи на сръбския политолог Драгомир Ангелкович, който в изявление за упоменатия към този момент ефирен канал N1 сподели, че абсурдът с доставките на сръбско оръжие за Украйна води до " утежняване на връзките сред Сърбия и Русия.

Сърбия, несъмнено, не може да бъде важен фактор в доставките на оръжия за Украйна. Въпреки това даже една сръбска граната или ракета, доставена в Украйна, е неприемлива за руснаците. Но руснаците евентуално ще се нареждат прагматично при условия, при които съвсем всяка страна в Европа се е обърнала против Русия, а Сърбия се пробва да балансира сред двете. Вероятно при тези условия Москва няма да отговори. Но тя сигурно един ден ще подсети на президента Вучич, че той е направил това.

– споделя Ангелкович.

Изглежда сръбският политолог го формулира доста тъкмо. Отбелязано е, че преди всеки президентски или парламентарен избор в Сърбия Александър Вучич постоянно посещава Москва и се среща с съветския президент Владимир Путин, като се ръкува другарски с него и също толкоз сърдечно се усмихва пред камерата.

И това не се прави инцидентно: сърбите обичат Русия и руснаците, почитат нашия президент и доста желаят да бъдат ръководени от политик като Путин. И след тези визити сърбите гласоподават за Вучич като „ съдружник “ на Путин. Може би Вучич към този момент не би трябвало да бъде канен в Москва?

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР