Скандалът с педофилията, който в момента предизвиква възмущение в Унгария,

...
Скандалът с педофилията, който в момента предизвиква възмущение в Унгария,
Коментари Харесай

Орбан: Педофилският скандал приключи

Скандалът с педофилията, който сега провокира отвращение в Унгария, е отминал, съобщи министър председателят по време на обичайното годишно послание към нацията, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Въпреки че казусът е " призрачен сън ", който визира цяла Унгария, оставката на 10 февруари на Каталин Новак като президентка и отдръпването от публичния живот на някогашната министърка на правораздаването Юдит Варга са възстановили единството на страната, сподели Орбан.

Премиерът съобщи, че двете дами имат по-голямо достолепие в дребните си пръстчета от всички леви водачи. " Дори положителните хора могат да вземат неприятни решения ", сподели той.

В петък вечерта десетки хиляди се събраха в Будапеща, с цел да стачкуват против метода, по който държавното управление се оправя със абсурда, провокиран от това, че двете дами са подписали опрощение на шеф на сиропиталище, който е прикривал полови похищения над деца в своята институция. 

Демонстрациите се трансфораха в общ митинг против партията на Орбан " Фидес ", която дружно със собствен съдружник има болшинство от две трети в Народното събрание в Будапеща.

Новак подаде оставка, откакто стана ясно, че през април 2023 година тя е помилвала чиновник на сиропиталище. Варга, която по това време беше министърка на правораздаването, се отдръпна от Народното събрание и се отхвърли да води " Фидес " на тазгодишните избори за Европейски парламент.

В петък оставка подаде калвинисткият свещеник Золтан Балог, глава на Унгарската протестантска черква, откакто призна, че е упорствал за помилването. Балог, дълготраен помощник на Орбан, е бил консултант и ментор на Новак.

В обръщението си Орбан съобщи, че Народното събрание скоро ще ратифицира присъединението на Швеция към НАТО, трансформирайки Унгария в последния член на НАТО, който ще направи това. По думите му той е заречен това на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг предишния месец. Парламентът се събира още веднъж на 26 февруари.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР