Скандалът с хакването на базите данни на НАП и изтичането

...
Скандалът с хакването на базите данни на НАП и изтичането
Коментари Харесай

CNN за НапЛийкс: Цяла една държава беше хакната

Скандалът с хакването на базите данни на Национална агенция за приходите и приключването им в общественото пространство стигна до CNN. „ Цяла нация беше хакната “, гласеше заглавието на медията от през днешния ден. 
" В страна с население от 7 милиона души, мащабът на тази хакерска офанзива на процедура значи, че всеки работещ човек е бил обиден, написа още CNN.
Хакерската офанзива е изключителна, само че не е неповторима, разяснява CNN и показва, че държавните бази данни са като гърнета с мед за хакерите. Те съдържат голямо количество информация, която може да бъде " потребна " за години напред, споделят специалисти.
От медията също показват, че сходно продупчване на не добре предпазени ИТ системи в страни, които нямат построена мощна политика във връзка с киберсигурността, са даже не изключително сложни. Дори хакери на аматьорско равнище могат да окажат огромни провали, твърди се в публикацията, отдадена на България и на сходни проблмеи в Европа.
" В момента сме във война. И ще я спечелим единствено в случай че трансформира киберсигурността в нещо от първостепенна значимост ", споделя Адам Левин, създател на компания за киберсигурност.  
" Подобни произшествия не би трябвало да се случват в държавна институция. Изглежда по този начин като че ли без особени старания са извлечени данните на съвсем всички български жители ", твърди пред изданието Десислава Кръстева, юрист, който работи с огромни софтуерни компании по повод киберсигурността им.
" Все още е рано да разберем какво тъкмо е станало, само че от политическа вероятност това е срамно за държавното управление ", прибавя Кръстева. А от CNN припомнят за срутва на Търговския указател предходната година. 
Преди дни се оказа и че базите данни на българите към този момент свободно текат в хакерски общности в целия свят. А малко по-рано денем представителят на Национална агенция за приходите съобщи, че периферните услуги на институцията също са в риск.
Обвиненият Кристиян Бойков преди дни коментира, че е спокоен, защото обвиняването против него е единствено в четири реда. Финансовият министър Горанов пък съобщи, че по-добре би било хакерът да им каже, че " са тъпи ", вместо да го потвърждава с толкоз сериозен и рисков акт. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР