Скандалът с хакерската атака срещу НАП се разраства. ГДБОП влезе

...
Скандалът с хакерската атака срещу НАП се разраства. ГДБОП влезе
Коментари Харесай

ГДБОП с нова акция във фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Скандалът с хакерската офанзива против Национална агенция за приходите се разраства. ГДБОП влезе във компанията, в която работи главният обвинен за закононарушението - Кристиян Бойков. Прокуратурата няма подозрения, че точно младежът е направил хакерската атака. Разпространи и елементи, какво се е съхранявало в един от конфискуваните му компютри.

Бойков е правел търсения за съответни лица, измежду които Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Делян

Пеевски и евродепутата Емил Радев. Събирал е и информация за компании.

Според заместник-главният прокурор Иван Гешев компанията, в която работел Бойков, се е занимавала с киберрекет. А източването на данните на Национална агенция за приходите беше обвързвано с политическа поръчка.

Антимафиотите влязоха с позволение от арбитър в офисите на „ Тад Груп ”. Те правят претърсвания и описи на документи и компютърна техника, които да бъдат приложени като доказателство към делото за източването въз основата данни на Национална агенция за приходите. На мястото дойде и юрист на Кристиян Бойков Любен Казанлиев. „  „ Никой не беше предизвестен за акцията. Имам пълномощие и съставлявам Кристиян и господин Янков. Никаква смислена информация към момента не са ми дали. В момента диря принадлежности, с които да мога да им оказа помощ да разглобим някои неща. Аз не съм представител на работодателите, тъй че няма по какъв начин да разясня това, което те ще вършат или няма да вършат ”, съобщи той.

Антимафиотите са съумели да разбият паролите на служебния компютър на Кристиян Бойков. В него са открити доказателства, че младежът има общо с източването въз основата данни на Национална агенция за приходите. Заместник-главният прокурор Иван Гешев даже заприказва за потреблението на информацията за киберрекет и политически офанзиви.

Експертите са разкрили в персоналния компютър на Бойков 106 папки с персонални данни, а не 57, както се смяташе до момента. Освен това, има и безспорни данни, че 20-годишният хакер е антидатирал всички файлове с датата 10 ноември 1989 година.

Кристиян Бойков бил подтикнат да хакне Национална агенция за приходите

20-годишният Кристиян Байков не е работил самичък и най-вероятно е бил подбуден да пробие системата на Национална агенция за приходите, считат проверяващите седмица след невижданата хакерска офанзива. „ Извършено е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на Национална агенция за приходите, на депутата Делян Пеевски, на основния прокурор, на евродепутата Радев, всичко това е съхранено в един файл " Търсене-Бивол ". Търсено е защо ли още не. Включително за хора от онкодиспансер в Бургас, има поразителен размер от данни ”, разяснява заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„ Според мен офанзивата може да се пояснява по всевъзможен метод. Тя може да се пояснява като политическа, като бизнес-корпоративна, според от базата данни, с които разполагате, от базата данни, с която сте съумял да се сдобите незаконно, от задачите, с които ще ги употребявате ”, съобщи основният прокурор Сотир Цацаров.

Разследващите разполагат с доказателства, че три дни преди данните да изтекат в общественото пространство, Байков е разполагал с тях. И освен - точно той е създател на мейлите, пратени до медиите, и подписани от " съветски хакер ". Такъв мейл бе получен и в NOVA след питане на публицист от медията.

Дали новите доказателства, които ГДБОП търси в офиса на компанията шеф на Бойков, ще доведат до нови обвинявания и арести, на този стадий не е ясно. 

„ Този юноша не е самичък, в смисъл на това, че първичното разбиране бе, че той е общо взето един уединен състезател, който взема решение, че би трябвало да тръгне против системата и да потвърждава тази система какъв брой е неефективна ”, сподели основният прокурор Сотир Цацаров.

До този миг компанията шеф на Кристиян не спомага изключително на управляващите, настояват от Министерство на вътрешните работи. Това обаче нямало да затрудни декриптирането на всички файлове.

„ По отношение на конфискуваните в границите на досъдебното произвеждане магнитни носители, компютри, конфигурации, няма какво да бъде унищожено, само че в случай че има на някое друго място, и ние не знаем за тях, е допустимо през това време да бъдат унищожени ”, разяснява министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Часове откакто прокуратурата излезе с нова информация по следствието, от партия " Да, България " приканиха за оставките на Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев - замесвали ги в кибертероризъм. „ На мен Христо Иванов ми желае оставката за 12-ти път. Стойността на такова искане е аз да му желая оставката като ръководител на партията ”, сподели Сотир Цацаров.

Кристиян Бойков не разяснява новите условия по следствието.

ДУПКА В ЗАКОНА: Властите не могат да желаят обвинени в кибертероризъм да спомагат

Компютърни специалисти оповестиха източването на данните на Национална агенция за приходите за кибертероризъм. Дупка в закона, обаче, не разрешава на управляващите да получават подпомагане от обвинените в такива закононарушения.

Независимите специалисти, с които разговаряхме, вършат ясна разлика сред кибертероризъм и киберрекет. При второто закононарушение хакерите принуждават ударените компании или държавни институции да им заплащат за по-добра отбрана на пропуските в системите.

В следствието на такива закононарушения, обаче, службите срещат компликации при събирането на доказателства.

Евродепутатът Емил Радев е един от политиците, чиито данни категорично са търсени в източените данни от Национална агенция за приходите, съгласно прокуратурата. „ Данните ми са обществени, само че съм обезпокоен, че е ровено в данните на Национална агенция за приходите. Виждаме, че е ровено и в онкодиспансер. Да се употребява за политически цели подобен вид данни е гнусно ”, разяснява Радев.

В компютъра на Кристиян е открита и директория с име „ Търсене-Бивол ”. Един от притежателите на уеб страницата споделя, че не познава обвинения за хакерската офанзива и подозират офанзивата от службите против „ Бивол ”. „ Става въпрос за една грозна операция, опит да се хвърли някаква сянка на подозрение върху „ Бивол ”. Явно това се прави съзнателно, граничи с клеветата ”, споделя Асен Йорданов, притежател на уеб страницата „ Бивол ”.

Киберекспертът Мартин Малинов счита, че е допустимо проверяващите по два метода да са стигнали до криптираната информация в служебния компютър на Кристиян. „ Първият е посредством накърнимост в самото криптиране. Другата опция е чиновниците на ГДБОП да имат достъп до камерите в офиса, когато въпросното лице си вкарва паролата да компютъра, могат да видят каква е паролата ”, разяснява Мартин Малинов.

При сходни следствия обаче има дупка в закона - компаниите не са задължени да декриптират информацията в интерес на службите. „ Тук има празнина в законодателството. Няма ред, по който да бъде задължена компанията да спомага, само че е  допустимо специалист да работи по превъзмогването на това криптиране  28;36 подобен проблем би трябвало да се реши от съда, при отвращение някой да спомага ”, сподели юристът Александър Кашъмов, стратегия „ Достъп до информация ”

„ Ако не се употребява някоя от уязвимостите би могло да отнеме 5 години или 5000 години ”, разяснява Мартин Малинов.

Случаят с теча на данни „ белите ” хакери дефинират като кибертероризъм. „ Изнудването е ясно по какъв начин се получава и за какво, само че в тази ситуация това е гнет, което се случи, в случай че тази цел е последващия резултат е да има боязън и е ориентирана политически към властта и е осъществена през интернет - тук имаме кибертерор ”, показва Мирослав Стефанов, зам.- ръководител на Българска асоциация на етичните хакери.

Бизнесът с данни може да се употребява, с цел да бъдат уязвени политически съперници и бизнес-конкуренти, настояват още специалистите.

Изтеклите персонални данни от Национална агенция за приходите към този момент се популяризират в интернационалните хакерски уеб сайтове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР