Скандалът с черно-белите учебници за бедните семейства, пуснат уж за

...
Скандалът с черно-белите учебници за бедните семейства, пуснат уж за
Коментари Харесай

От Просвета проговориха за скандала с черно-белите учебници

Скандалът с черно-белите учебници за бедните фамилии, пуснат сякаш за по-голям избор за обществено слаби фамилии продължава да се вихри с цялостна мощ, макар известието на просветителното ведомство, че ще спрат въпросните издания.

Припомняме, че екшънът се взриви първо в обществените мрежи, където потресени родители надигнаха глас против откровената дискриминация, подклаждана от издателството, не без единодушието на МОН. После и омбудсманът Мая Манолова, както и учители, се възмутиха и от министерството оповестиха, че стопират въпросната партида.

По тематиката въпреки и късно проговор и въпросното издателство - "Просвета ", а шефът Никола Кицевски прати до медиите коментар, в който негижира абсурда и го назовава "фалшива драма ". Ето цялостния текст.

"Цветен или черно-бял учебник? Смешен рев, или една подправена драма...

Пореден учебен смут! Щяло да има и цветни, и черно-бели учебници! Това дели обществото на небогати и богати! Недопустимо! Веднага да се закрие МОН! Вълна от отвращение, по-висока от оная, дето удави атомната електроцентрала във Фукушима, се излива в обществените мрежи. Тръгва от уеб сайтове, които сякаш се борят за народна власт, за обществена правдивост, за отбрана на природата и защо ли още не. Подхващат я медии. Партии и политици, увълчени от ваканцуването, я яхват за личните си цели...

Смешен рев! Класически образец за подправена вест и за манипулиране на публичното мнение. А истината е елементарна и както е споделил дядо Вазов, „ на клеветата строшава зъбът “.

Защото:

- И сега огромна част от настоящите учебници за горния курс са черно-бели. И до момента по един предмет и за един и същи клас в горния курс на пазара има и пъстър, и черно-бял учебник, само че те са на разнообразни издателства. Така че тука няма нищо ново и нищо за възмущаване!

- Новото е, че едно издателство – „ Просвета “, по едно и също време е направило два разновидността – пъстър и черно-бял, на друга цена.

- В настоящия „ парещ “ случай става дума единствено за новите учебници за 8. клас, и то единствено по тези предмети, където цветността няма определящо значение: математика, български език, литература, философия...

И единият – цветният, и другият – черно-белият, вид дават отговор на новите образователни стратегии, утвърдени са от МОН и от учителите и си имат своите преимущества и дефекти.

В единия случай плюс са илюстрацията и цветността. Без никаква разлика в съдържащия се образователен материал и броя страници, черно-белият учебник пък има други преимущества:

- Цената: ТОЙ Е С ОКОЛО 30% ПО-ЕВТИН. Масова е практиката учебниците да се фотокопират за деца, които не могат да си разрешат да ги купят. Това не е ли симптом за обществено неравноправие и не ни ли възмущава? При по-ниската цена нуждата от ксерокопиране отпада.

- Теглото: ТОЙ Е С ОКОЛО 60% ПО-ЛЕК.

Атаките и наплевателствата идват от хора, определящи се като демократи, либерали, борци за обществена правдивост, природозащитници...

Но таман:

- „ демократите “, отричайки опцията да има два разновидността на еднакъв учебник на друга цена, отхвърлят ПРАВОТО НА ИЗБОР на обособения човек, родитeл, възпитаник. Днес – един учебник, на следващия ден – една партия;

- „ борците за обществена правдивост “ и за „ очистване на бедността в България “ се борят срещу една действителна опция да бъде ОБЛЕКЧЕН СЕМЕЙНИЯТ БЮДЖЕТ. Тоест действително да се направи нещо за фамилиите в неравностойно положение;

(Надигат се подправени вопли: „ Какво ще стане, в случай че в един клас eдно дете учи по черно-бял, а друго – по пъстър учебник? Това е симптом за извънредно обществено неравноправие!!! “. Същите тези хора не се и замислят какво си мисли непознатото дете, когато на своето купуват смарт телефон за 1000 лв. и маратонки за 300... А децата си гледат не в учебниците, а в маратонките и смарт телефоните.)

- „ еколозите и природозащитниците “ се афишират за ИЗСИЧАНЕТО НА ОЩЕ ЕДНА ГОРА – в България или някъде по света. Защото черно-белият учебник разрешава потреблението на рециклирана хартия, цветният – не;

- непрекъснато роптаещите против „ ТЕЖКАТА РАНИЦА НА УЧЕНИКА “ в този момент роптаят против действителната стъпка към нейното облекчение... и така нататък

Не е напълно прав класикът, който беше написал, че в случай че българинът има талант, това е геният на завистта. Очевидно има българи, които са дарени и с гения на нелепостта.

Защото вместо уеб сайтове и медии да бъдат заливани с подправени вести, обществото трябваше да научи ГОЛЯМАТА НОВИНА: а точно, че за българските деца към този момент има подготвени НОВИ ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ.

За пръв път залегнали в новия закон за междинното обучение, за пръв път основани и за пръв път утвърдени от Министерството на образованието и от учители.

Учебници, каквито имат малко страни в Европа и които разкриват нови благоприятни условия в образованието.

И още нещо – макар всички заклинания и черни прокоби, че няма да има нови учебници за 15 септември, издателите и актуалното управление на Министерството на образованието направиха и невъзможното. И нови учебници ще има!

Но това е друга тематика. Това са ДОБРИ НОВИНИ.

Никола Кицевски, Директор в издателство „ Просвета “
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР