Скандалът с апартаментите на властта се пренасочва от имотните сделки

...
Скандалът с апартаментите на властта се пренасочва от имотните сделки
Коментари Харесай

Скандалът с апартаментите на властта: Има ли връзка между сделките и законовите промени?

Скандалът с жилищата на властта се пренасочва от имотните покупко-продажби на политиците към законовите промени, позволяващи на строителната компания да приключи друга своя знакова постройка в София.

Дни преди да подписа договорката за новия си апартамент, Цветан Цветанов е разпоредил инспекция на строителната компания „ Артекс”. Става въпрос за постройката в „ Лозенец” с името „ Златен век”. Според старите правила в Закона за устройство на територията постройката е трябвало да бъде приключена до 2017 година

Променените текстове по предложение на ГЕРБ и едно особено писмо от някогашния заместник-регионален министър Валентин Йовев удължават периода за дострояване до 2020 година
Антикорупционната комисия ревизира жилищата на властта (ОБЗОР) Премиерът още веднъж разгласи, че ще е праволинеен, в случай че се открият нарушавания
Срещу градежа на 34-етажната постройка се организираха голям брой митинги от жителите на „ Лозенец”. Поправката, гласувана от предходното Народно заседание, трансформира периодите, в които важат строителните разрешителни – 10 години не от издаването им, а от започването на градежа.

Промените внася Александър Ненков от ГЕРБ. „ Поправката „ Артекс” ми звучи не доста правилно, по-скоро е подвеждащо. Аз персонално се срещнах, не са се възползвали. Законът няма ретроактивни действия”, разяснява Ненков.

В писмо до общината от 2017 година някогашният зам.-регионален министър Валентин Йовев показва, че новите текстове би трябвало да важат и за „ Златен век”. „ Срокът за довеждане докрай на градежа е 10 години след започване на на строителството, а точно, 11.01.2020 г.”, се споделя в него.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Всички институции споделят, че тъй като има писмо от заместник-министър Йовев, което споделя, че новата корекция важи за този градеж, по тази причина те не могат нищо да създадат, само че в това време министър Петя Аврамова, която единствена има право да пояснява закона и да прави такива съпоставки, споделя, че писмото на Йовев няма правна стойност”, уточни юрист Никола Вапцаров от предприемчив комитет „ Лозенец”.
Борисов: Убеден съм, че ГЕРБ не са подкрепили закон в интерес на „ Артекс ” Премиерът добави, че в случай че бъдат потвърдени нарушавания - отговорните ще си понесат следствията
На фрагменти от среща с протестиращи основният проектант на София Здравко Здравков декларира, че е притискан от притежателите на „ Артекс”. „ Есемесите, които съм получил от семейство Мирянови, мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този диалог и договарянията, които водим, са извънредно тежки и неприятни, тъй като зад всеки един квадратен метър стои голям финансов интерес”, споделя той.

На този декор Цветан Цветанов желае общината да ревизира „ Артекс” и постройката „ Златен век”. Писмото му е от 8 юни 2018 година Четири дни по-късно подписва договорката за новото си жилище на „ Латинка” 8 с „ Артекс”.

И от общината, и от районното министерство отхвърлиха да застанат пред камерата на bTV.

В писмена позиция от общината оповестяват, че не те, а националният строителен контрол следи този вид обекти и поръчаната от Цветанов инспекция била пренасочена към тях. Според ДНСК нарушавания не били засечени. В прессъобщение на строителното министерство пък се споделя, че същата дирекция в този момент отново стартира инспекция.

От „ Артекс” не дадоха отговор на въпроса ни за възможния напън върху основния проектант. Според адвокати, в случай че постройката се строи по новите правила, тя може да се приключи до 2020 г,. само че тогава планът би трябвало да се промени и да отговори на още едно ново условие – да е до 8 етажа. Старите правила разрешават да е на 34 етажа, само че пък, с цел да е всичко по закон, е трябвало да е приключена през 2017 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР