Скандалът около недостига на лекарства, постоянен факт вече месеци наред,

...
Скандалът около недостига на лекарства, постоянен факт вече месеци наред,
Коментари Харесай

Скандалът с недостига на лекарства: Хинков vs Сербезова, със специалното участие на Костадин Ангелов

Скандалът към дефицита на медикаменти, непрекъснат факт към този момент месеци наред, се разраства като основни настоящи лица в него са все здравни министри - настоящ и някогашни - проф. Асена Сербезова vs проф. Христо Хинков, със специфичното присъединяване на проф. Костадин Ангелов.  
Сербезова се закани на Хинков
" Спекулациите за " формула на Сербезова "  предстои да се потвърдят в съда, тъй като министър Хинков хвърля обвинявания. Ще го осъждам, несъмнено, тъй като той споделя: " Очевидно проф. Сербезова е в играта с реекспорта ".

" Няма формула на Сербезова, няма формула на Хинков. Има една-единна формула в закона, както е заложена от законодателите. "

Това обяви във вторник заран по БНР бившата здравна министърка в съдружното държавно управление на Кирил Петков - Асена Сербезова. Според нея цялостната лекарствена политика в последните години е довела до дефицита на лекарства 

В изявление пред бТВ в понеделник сегашният здравен министър Христо Хинков заяви, че точно Сербезова е променила формулата за реекспорт на медикаменти от 100 на 65%. Това значи, че се търси задоволеност на пазара е до 65%, а останалите количества медикаменти могат да се изнасят. И по този начин е отворила врата за дефицита на основни лекарства през последните месеци.
Хинков: Сербезова взе участие в играта с реекспорта
„ Очевидно проф. Асена Сербезова взе участие в тази игра с реекспорта. Това споделих преди няколко дни. Тя е трансформирала формулата за този реекспорт от 100 на 65%. Тя споделя, че това е съобразено със закона, в който е записано, че формулата е 65% още от 2017 година “, сподели Хинков.

Логичното държание на един министър в постоянно държавно управление, с настоящ парламент, е не да промени формулата в СЕСПА, а в закона. Законът е писан по времето на ГЕРБ. Общественият интерес тук е нарушен и това се споделя в отчета на ДАНС, добави той.

Подобни обвинявания насочи преди това и ръководителят на Комисията по опазването на здравето в парламента Костадин Ангелов от ГЕРБ (също някогашен здравен министър), който обяви, че съгласно отчет на ДАНС, Сербезова е трансформирала формулата, по която работи системата за надзор на снабдяването с лекарства СЕСПА.

Той пусна и откъси от отчета на ДАНС - още веднъж в страницата си в обществената мрежа.


Костадин Ангелов: Има ли си е фармамафията министерство
" Въпросът в този момент е:

Имала ли си е фармамафията министерство на опазването на здравето? ", атакува направо Ангелов във фейсбук.

А Хинков от своя страна в изявлението си през вчерашния ден разяснява: 

" Думата " фармамафия " или " мафия " е много описателна. За да се употребява тази дума би трябвало да се намерения за какво се постанова да се употребява такова разбиране. Ако изчезне едно лекарство, което е доста значимо за хронично заболяване, за избран интервал от време, това трансформира лекуването. Това в рисковия му вид може да се назова ликвидиране от разстояние, тъй като изгубването му по някакви аргументи, в това число по нерегламентиран ред е закононарушение ".

Все отново сегашният министър означи, че за дефицита въздействие оказват и редица други фактори - освен променената формула.

Още служебният здравен министър Асен Меджидиев означи, че неналичието на значими, в някои случаи - животоподдържащи, лекарства е обвързван с смяната на процентите по времета на Сербезова.
Как отговори някогашната министърка
" Аргументи и персонални нападки са разнообразни неща ", каза тя.

По думите ѝ Хинков употребява " полулъжи, полуистини " и внушения.

" Всичко се наблюдава и за всичко има документи. "

" Нямам нищо общо с никакви сдружения, които са посочени в отчета на ДАНС ", декларира още тя.

Сербезова категорично отрича промените в СЕСПА да са били правени по време на нейния мандат. Тя повтори за следващ път, че е работила съгласно закона. По думите ѝ не е имало по какъв начин да не реагира, когато при нея е пристигнал отчет за одита на " Информационно обслужване " на електронната система за следене на медикаментите СЕСПА, че формулата за реекспорт на медикаменти не е спазена.

Според Хинков Сербезова се е съобразила със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), където тази формула е 65% - заложена по този начин още от 2017 година, " само че разумното държание на един министър в постоянно държавно управление с настоящ парламент е той да промени не формулата в СЕСПА (както постъпва Сербезова-бел. ред), а в закона. Законът е писан през 2017-а, по време на ГЕРБ, и публичният интерес не е предпазен ".

Според някогашната министърка, и още по-бивша шефка на организацията по медикаментите, тя просто се е съобразила със закона и била длъжна да въстанови справедливостта му. Защо не е предложила смяна в закона - това изисквало време (Кабинетът " Петков " оцеля към седем месеца - бел. ред.).

" Аз назначих одит на " Информационно обслужване " за СЕСПА и се откри, че формулата, по която се пресмята дефицитът, още в самото начало е била заложена неверно. Няма формула на Сербезова, формула на Хинков и Ангелов, има една единна формула, както е заложена от законодателите. Когато при мен дойде одитът, се откри, че формулата не е в сходство със закона и най-логичното беше да се обезпечи неговото съблюдаване.

Това, за което приказва Хинков, е законодателна самодейност, която е в ръцете на Народното събрание. Тя фактически може да бъде стартирана от един министър, само че това би трябвало да мине през Министерския съвет и изисква време. Не става въпрос за предпочитание, дали ми харесва, или не. Аз съм длъжна, когато установя, че не се съблюдава, да възстановя справедливостта на закона. Тук няма пояснение ", твърди Асена Сербезова.

Тя отхвърли и друго изказване, че е взела участие в основаването на закона в този му тип, като по това време е била шеф на Изпълнителната агенция по медикаментите. По думите ѝ СЕСПА е основана, когато към този момент не е била на поста. 

" Когато е основано законодателството и е обсъждан законът в Комисията по опазване на здравето, ИАЛ също дава мнение, само че шефът не дава еднолично мнение, прави се работна група. Проектът, който е предложила организацията тогава, няма нищо общо с това, което влезе в Народното събрание. А това, което влезе в парламента, беше променено от между първо и второ четене, в това число и въпросната формула, от депутати на ГЕРБ. За всичко има документи ", твърди още.
Промяната на формулата нямало да реши казуса, твърди Сербезова
Според нея смяната във формулата от 65 на 100% няма да реши казуса с дефицита, защото има други фактори, които въздействат на този развой - производствените затруднения на компаниите производители, ниските цени на медикаментите у нас, които са " движеща мощ за износа ".

И още веднъж повтори, че замяната на изчезнал медикамент с различен (което обаче не постоянно е възможно) може да реши в огромна степен казуса, само че лекарите трябвало да бъдат осведомени за това.

" Много постоянно се предписват медикаменти, които даже не са позволени за приложимост в България ", сподели тя като трансферира топката към лекарите. По думите ѝлекуващите трябвало да са наясно с лечебните други възможности.

" Те трябва да бъдат осведомени какво е налично в системата. Целият развой би трябвало да се цифровизира. "

От 2014 година 3000 продукта са напуснали българския пазар, означи още Сербезова във връзка с нежеланието на производители да участват на нашия пазар, което съгласно нея е една от значимите аргументи за дефицита на лекарства.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР