Скандалът около модераторите на българско съдържание във Facebook и директните

...
Скандалът около модераторите на българско съдържание във Facebook и директните
Коментари Харесай

Facebook пусна странна анкета за триенето на публикации след скандала с Telus

Скандалът към модераторите на българско наличие във Фейсбук и директните обвинявания против чиновници в Telus от страна на BIRD очевидно са предизвикали Meta да потърси противоположна връзка с потребителите си в България.

В четвъртък обществената мрежа задейства странна анкета, в която български профили могат да дадат мнението си за това дали политиката на Фейсбук за цензуриране на изявления е съответна.

Анкетата съдържа единствено два въпроса, от които не е ясно по какъв начин админите на платформата биха могли да преценяват дълбочината на проблемите си.

" Според вашето мнение, дали Фейсбук отстранява прекомерно малко, прекалено много или като цяло задоволително количество изявления, които нарушават разпоредбите ѝ? ", се пита в първия въпрос.



Вторият се интересува дали съответният консуматор е получавал предизвестия в последните 7 дни за това, че негова обява е нарушила Стандартите на общността на обществената мрежа.

Казусът с блокирането на потребителски профили поради политически позиции обаче не е противоречив поради количеството, а поради качеството на модерацията.

Коментари от подправени профили, които съдържат дезинформация, език на омразата и диркетни обиди, постоянно остават без никаква глоба. В същото време, известни публицисти, академични преподаватели и общественици губят достъп до своите профили поради проведени всеобщи " доноси " против техни изявления с антивоенно наличие и рецензии против Русия.

Този проблем не визира единствено България и единствено Фейсбук - украински деятели и доброволци също се оплакват, че профилите им се блокират или лимитират както от Meta, по този начин и от Twitter поради едновременни офанзиви от съветски ботове.

Проблем е и така наречен shadow ban в обществените мрежи - при който админите не стопират достъпа на индивида до неговия профил, само че фрапантно лимитират видимостта на изявленията му, и по този начин индиректно го заглушават.

Аутсорсинг компанията на Telus в България, която удостоверява, че, е обект на доста съществени рецензии в последните месеци поради неяснота при вземането на модераторски решения и допускане на трол-ферми да заглушават сериозните гласове в обществото.

" Ние нямаме ясна информация по въпроса какъв тъкмо е миксът сред човешката работа и автоматизацията при осъществяването на модерация на българоезичното наличие във Фейсбук. Известно е, че при дребните езици, какъвто е българският, за които няма задоволително данни, автоматизацията не работи толкоз добре ", разяснява проф. пред " Булевард България ".
Отговорността на админите на наличието във Фейсбук беше търсена първо с.По-късно BIRD непосредствено стартира да нападна чиновници в подразделението на Telus в България поради ограничението на профила на поради споделена вест за решение на Екологичен потенциал против Русия.Лидерът на съдружие БОЕЦ Георги Георгиев също влезе в постройката на TELUS на площад " Македония ", с цел да потърси пояснение от компанията за блокиране на профили на членове на придвижването във Фейсбук и за заличаване на техни изявления
Политиката на Telus по отношение на самия развой на модерация остава неразбираема макар какво отношение имат чиновниците на българската база към решенията за наказания против консуматори.

От компанията настояват по едно и също време, че софтуерният развой на Фейсбук " изключва опцията чиновниците ни да вмъкват персонални, политически отзиви или убеждения в работата си ".

В същото време те удостоверяват, че служащите преглеждат наличие, " което е определено на инцидентен принцип и преценят дали то нарушава политиките, стандартите и насоките на нашите клиенти ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР