Скандалът около луксозния хотел на дъщерята на кмета на Хаджидимово

...
Скандалът около луксозния хотел на дъщерята на кмета на Хаджидимово
Коментари Харесай

Луксозният хотел на кмета на Хаджидимово на метри от манастира, заграбили земята на светата обител

Скандалът към първокласния хотел на дъщерята на кмета на Хаджидимово започва още с основите на постройката. Монасите от манастира "Св. Георги " са изправени на нокти, защото хотелът е в непосредствена непосредственост до Божия храм.

Манастирът „ Св. Великомъченик Георги Победоносец” е прочут освен в рамките на България. Стотици вярващи от разнообразни религии от Гърция и цялата страна се стичат на храмовия празник всяка година поради поверието, че в нощта на Гергьовден всички заболявания и недъзи могат да бъдат излекувани.

Строежът стартира пролетта на метри от входа на манастира. Погребалните шествия минават от там, с цел да дойдат в манастира и по-късно да отидат към гробищата. Вместо това обаче, първо би трябвало да минат през басейна. "Не е нужно доста да обясняваме - единствено задоволително е да си представим хора по бански към и пред манастира. Няма потребност от коментар”, възмущава се тогава отец Теофил, свещеник на манастира.

Въпреки това, първокласният хотел на доближения градоначалник до Корнелия Нинова се построява на по-малко от 200 метра от входа на светата обител. Проектът на стойност повече от половин милион лв. е съфинансиран от европейската стратегия за развиване на селските региони. Хотелът е благосъстоятелност на Катерина Терзиева, а документите за построяването му са подписани от от татко й - кмета Людмил Терзиев.

„ Е, като ми е щерка, какво да върша?! Какво? Да я спирам? Да не кандидатства на никое място, по този начин ли? Какъв е казусът? Тя ми е щерка и да не кандидатства по никакви стратегии и какво да прави тя?! Това ли са законите в държавата”, разяснява тогава пред медии.

27-годишната Катерина приключва финанси и маркетинг в УНСС. Само 2 години след дипломирането си, през 2011 година, основава компания и кандидатства с план в Държавен фонд „ Земеделие ".

Хотелът включва 11 стаи, два жилището, ресторант и басейн на обща стойност към 600 хиляди лв.. По думите на младата бизнес дама, европейската помощ е 400 хиляди, а за остатъка е взела над 100 хиляди лв. банков заем.

На процедура се оказва, че кметът освен подписва разрешителните документи, само че и съфинансира градежа като ипотекира фамилно имущество. Въпросът от честен става законов, тъй като съгласно неврокопския митрополит и монасите в манастира, хотелът е издигнат на манастирска земя.

Всяко лято в манастира „ Свети Георги " над Хаджидимово се провеждат детски лагери. Емилия Петрунова е един от учителите, които водят децата в светата обител към този момент 20 години. „ Нямам никакъв спомен там, на мястото, където в този момент е градежът, някакви култури да е имало, нещо да се е отглеждало. Точно оттова минаваше една от директните пътеки - ние тогава слизахме по-често долу до Хаджидимово до пощата, те да се обаждат на близки”, споделя преподавателката.

След изваждането на документ за благосъстоятелност, парцелът е продаден не на различен, а точно на кметската щерка, която взе участие с него в стратегиите за европейски пари.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР