Скандалът Cambridge Analytica, който удари социалната мрежа Facebook, всъщност е

...
Скандалът Cambridge Analytica, който удари социалната мрежа Facebook, всъщност е
Коментари Харесай

Злоупотребата с данни заради Cambridge Analytica може да струва 2 трилиона долара на Facebook

Скандалът " Cambridge Analytica ", който удари обществената мрежа Фейсбук, в действителност е надалеч по-мащабен и визира в доста сериозна степен метода, по който доста приложения, свързани с компанията на Марк Зукърбърг, събират персонални данни от потребителите навръх Фейсбук. Това написа в собствен изчерпателен материал The Washington Post.
Съгласно информацията, доста други разработчици, работили дружно с Фейсбук – тъкмо както Cambridge Analytica, са употребявали събираните от обществената мрежа персонални данни за консуматори . Става въпрос за основателите на игри като FarmVille , на приложението за срещи Tinder , както и даже за политически консултанти , работили за акцията за преизбирането на Барак Обама за втори мандат отпред на Съединени американски щати.
Скандалът в резюме
Сambridge Analytica е основала поведенчески логаритъм за политически настройки, като е употребила данните на консуматори на Фейсбук. Този логаритъм може да се употребява (и според следствие на The Guardian е използван), с цел да бъде повлияно посредством психически способи на избрани групи гласоподаватели за смяна или затвърждаване на позицията им чрез потребление на обществените мрежи. Според данни, изнесени от Кристофър Уайли , става въпрос за най-малко 50 млн. консуматори. Уайли е индивидът, основал AggregateIQ - канадска компания, взела лъвския къс от бюджета на акцията Vote Leave за Brexit. Именно от акцията за Brexit се появяват обществено връзките сред AggregateIQ и Cambridge Analytica.
Зад Cambridge Analytica стои милиардерът Робърт Мърсър третият по величина донор за президентската акция на . Мърсър е прочут и като съсобственик на хедж фонда RenTech – де факто фондът ръководи Cambridge Analytica. Хедж фондът търгува на борсата посредством комплицирани логаритми, благодарение на които " превърта " комплицирани финансови принадлежности и ги маскира като дълготрайни активи чрез бързината на транзакцията, като в действителност става въпрос за активи на къси позиции. Това разрешава на RenTech да спести обществено 6,8 милиарда $ налози посредством пренасочване на финансови потоци към офшорни зони, твърди пред изданието WhoWhatWhy Мартин Шийл, някогашен шеф на дирекцията за престъпни следствия на Американската данъчна работа.
Колко е елементарно да бръкнеш в кацата с мед?
Оказва се, че Cambridge Analytica прибират базата с данни на най-малко 50 млн. консуматори на Фейсбук, като декларира, че ги употребява за академично изследване. Това е задоволително на компанията на Марк Зукърбърг да разреши достъп.
Според The Washington Post още през 2007 година Зукърбърг е основал условия който и да е разработчик, употребявайки известни приложения като да вземем за пример " логнете се през Фейсбук, с цел да влезете в уеб страницата ни ", да събира персонални данни за потребителите на обществената мрежа. С такива данни всеки маркетинг отдел може да създава тактики за по-ефективна реклама – на избрани консуматори да им се предлага избрана реклама според усета им. А всеки политически анализатор би могъл да приготвя послания, с които да подклажда настроенията и да затвърждава възгледите на съответните консуматори, откакто към този момент е насочен по отношение на възгледите им.
Специално Cambridge Analytica съумяват да накарат 270 000 консуматори на Фейсбук да си смъкват приложението Thisis­yourdigitallife, само че тези 270 000 консуматори имат общо 50 млн. другари във Фейсбук, до чиито данни Cambridge Analytica съумява да се добере – през в началото набраната база хора. А през 2015 година Фейсбук не прави одит на Cambridge Analytica, откакто на компанията на Марк Зукърбърг излиза наяве какво в действителност се е случило. Сега Фейсбук даде обещание одит, с цел да откри дали Cambridge Analytica са унищожили всички тези данни, които " са придобили погрешно ".
Вече има и съществени апели за следствие на Фейсбук – най-много дали компанията на Марк Зукърбърг е знаела какво се случва с данните на потребителите ѝ и какви ограничения е взела за сигурността им. " Демократичното малцинство (бел. ред. - в Комисията по въпросите на разузнаването на Конгреса) търси информация по отношение на корист с персонални данни и информация от вътрешен източник (бел. ред - Кристофър Уайли, индивидът, основал AggregateIQ - канадска компания, работила за акцията Vote Leave за Brexit), както и информация къде са складирани въпросните данни, по какъв начин са употребявани и дали трети страни са имали достъп до тях, в това число субекти от Русия ", написа в публично изказване, публикувано от офиса на конгресмена-демократ Адам Шиф.
Американската федерална комисия по търговията (FTC) и регулаторните органи на Европейски Съюз показват, че са знаели какво съставлява Thisis-­yourdigitallife и там пишело, че в случай че свалиш приложението, даваш достъп до профила си във Фейсбук, персоналните данни, вписани в него, както и рождените дати на приятелите ти в обществената мрежа и какви изявления са харесвали. Двама някогашни чиновници на FTC обаче споделят, че според нормативна база, работила още през 2011 година, за такова приложение Фейсбук би трябвало да получава категорично позволение от потребителите, с цел да разреши то да бъде сваляно чрез платформата на обществената мрежа или свързани с нея платформи . за неспазване на нормата е за всяко едно нарушаване т.е. за всеки консуматор, свалил Thisis-­yourdigitallife, без да е дал категорично позволение на Фейсбук да му го предлага. За всички консуматори, свалили Thisis-­yourdigitallife, общата сума е ! Тук приказваме единствено за 270-те хиляди души, а не за общо 50-те милиона, до чиито данни се е добрала Cambridge Analytica. Ако се прави сметка с 50-те милиона души , тогава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР