Скандал възникна в Народното събрание, след като лидерът на БСП

...
Скандал възникна в Народното събрание, след като лидерът на БСП
Коментари Харесай

Парламентарният ден завърши с викове "Оставка" за Ива Митева

Скандал породи в Народното събрание, откакто водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова предложи законопроекта, в който е заложено преизчисляване на пенсиите, да бъде гласуван и на второ четене. " Уважаема госпожо, ръководител, върша процедурно предложение, на съображение член 80, ал2 от Правилника, който гласи следното: националното заседание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно съвещание.

Тази наредба се ползва единствено в случай че по време на разискване не са направени оферти за промени и допълнение на законопроекта. Никой в залата не съобщи, че ще прави предложение сред първо и второ четене ", съобщи още Корнелия Нинова.

Тома Биков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили възрази против това предложение. " Уважаема, г-жо ръководител, уважаеми сътрудници, в този парламент нямаме образувана дори Социална комисия. Не приказвам, че нямаме държавно управление, обществен и финансов министър, че дори нямате и ръководител на ЦИК. Айде най-малко от този закон да не го одобряваме за 3 минути, тъй като е извънредно сериозен ", съобщи още Тома Биков.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия прикани да се съблюдава правилника, където ясно се разпорежда, без нито едно предложение за гласоподаване сред първо и второ четене, да може да се гласоподава законопроектът на второ четене.

От своя страна ръководителят на Народното събрание Ива Митева уточни, че такива поръчки не са били декларирани по време на дебата по законопроекта, както изисква правилника.

Впоследствие Народното събрание излезе в 15-минутна отмора по предложение на депутата от Има Такъв Народ Ивайло Вълчев.

След това ръководителят на Народното събрание Ива Митева остана безапелационна, че няма да го подложи на гласоподаване, а депутатите от Българска социалистическа партия започнаха да викат " оставка ".

Явор Божанков от Българска социалистическа партия разяснява, че Конституцията разрешава да се гласоподава един закон в две четения в едно съвещание, само че Ива Митева разяснява, че болшинството желае да се резервира правилникът напълно.

Митева реши да закрие съвещанието, защото няма ред в залата и се обърна към Българска социалистическа партия с думите, че се подиграват с българския парламент.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР