Скандал в Народното събрание заради така наречената коалиция Хартиена бюлетина.

...
Скандал в Народното събрание заради така наречената коалиция Хартиена бюлетина.
Коментари Харесай

Нови скандали в парламента заради хартиената бюлетина и правилника на НС

Скандал в Народното събрание поради по този начин наречената коалиция „ Хартиена бюлетина ”. Българска социалистическа партия, дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи, се сплотиха за връщането на бюлетините в комисия още през днешния ден. Така на идващите избори, когато и да са те, хартията отново ще измести машината.

От „ Продължаваме Промяната ” желаеха точката да отпадне от седмичната стратегия. По-късно от партията даже напуснаха съвещанието на Правната комисия, която прегледа този законопроект. Вносителите от Българска социалистическа партия отхвърлиха обвиняванията за коалиция на „ Хартиената бюлетина ”, осведомят от Нова телевизия.

В пленарната зала се развихри скандал след искане на Политическа партия да отпадне точката за връщане на хартиената бюлетина.

„ Не е нужно всички останали от обединението „ Хартиена бюлетина ” да показвате мускули ”, счита Милен Матеев от Политическа партия.

„ Ако вие не разбирате, че няма доверие в този метод на гласоподаване значи не разбирате нищо... И точка по въпроса ”, отговори Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Няколко часа по-късно законопроектът на Българска социалистическа партия влезе за разглеждане в Правна комисия. От Политическа партия обаче напуснаха залата.

„ Задължават ръководителя на Правната комисия да изпрати законопроекти за мнения. Някой си фантазира, че ще ни направи съучастници в нарушаванията на законите и на законодателния развой ”, добави Матеев.

В последна сметка, и без гласовете на „ Продължаваме Промяната ”, хартиената бюлетина има болшинство в комисия.

„ Демократична България ” има поредна позиция и е изрично срещу връщането на хартиената бюлетина ”, акцентира Надежда Йорданова.

„ На двете системи би трябвало да установим такива регламенти и механизми, които да ни накарат да имаме доверие ”, добави Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Обратно в пленарната зала, напрежението ескалира и поради настояването на ГЕРБ - комисията за СРС-тата и надзор над службите да се управлява единствено от тях. След гласоподаване обаче остана на ротационен принцип.

„ Тези хора се държат като диктатори и самодръжци на цялата власт ”, уточни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„ Не можете да образувате болшинство към този момент повече от месец. Нонстоп казвате „ Ама, дайте „ Продължаваме Промяната ” да ни образува болшинството ”. Е, няма да ви го образува. Не разбрахте ли ”, безапелационен е Асен Василев от Политическа партия.

„ Не разбирам за какво сте толкоз раздразнителен. Успокойте се малко ”, моли Тома Биков от ГЕРБ.

„ Народното събрание би трябвало да се преценява с конституцията ”, сподели още Василев.

„ Нарушителите на конституцията - с изключение на вас аз други не съм видял ”, отвърна Даниел Митов от ГЕРБ.

Пак около разпоредбите пристигна и третата серия кавги. „ Възраждане ” и Политическа партия извадиха изказвания за опит на въздействие в предходния парламент.

„ Да не кажа, че е прям цинизъм от ваша страна да говорите за съблюдаване на конституцията ”, счита Цончо Ганев от „ Възраждане ”.

„ Спомняте ли си какъв брой пъти депутатчетата на „ Възраждане ” си извадиха картите, с цел да падне кворумът в залата ”, попита Искрен Митев от Политическа партия.

„ Когато идваше и се молеше да не идваме и да не осигуряваме кворум за избор за началник на БНБ… Господин Сабрутев, да разясня ли това ”, насочи запитване Ганев.

Правилата, по които да работят депутатите, не бяха признати изцяло и остават за идващото съвещание на Народното събрание.

„ За ” връщането на хартиената бюлетина в Правната комисия гласоподаваха 11 представители на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Имаше пет гласа „ срещу ” от „ Възраждане ”, „ Демократична България ” и „ Български напредък ”. От „ Продължаваме Промяната ” не бяха в залата.

Депутатите във Външната комисия и тази по защита гласоподаваха план на решение, с което България да окаже военна помощ на Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР