Скандал след поправки в Застрахователния кодекс. Предложенията въвеждат лимит за

...
Скандал след поправки в Застрахователния кодекс. Предложенията въвеждат лимит за
Коментари Харесай

Скандал след поправки в Застрахователния кодекс

Скандал след ремонти в Застраховател ния кодекс . Предложенията вкарват предел за част от компенсации та при гибел при злополука . Вносител е ръководителят на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова . След остра социална реакция обаче министър председателят разпореди текстовете да не се гласоподават преди да бъдат необятно разисквани.

Поправките плануват предел на компенсации та за породени премеждия на околните на починали при произшествия, осведоми bTV.

В плана е заложено оптималното обезщетение за неимуществени вреди на най-близките да е 20 хиляди лв., а за братя и сестри до 15 хиляди лв..

Предложенията идват, откакто правосъдно решение разшири кръга на лицата, които имат право на компенсации след гибел на пътя.

Застраховател ите не един път предизвестиха, че без въвеждането на предел за компенсации та, наложителната " Гражданска отговорност " ще нарастне до 800 лв..

В момента междинният размер на компенсации та за неимуществени вреди, които се присъждат е 95 хиляди лв.. С препоръчаните предел и сумата се понижава близо 5 пъти. Това съгласно Велина Генова е насмешка.

От Асоциацията на осигурител ите обясниха, че се предлага предел единствено на компенсации та за болки и премеждия, само че не и за материалните вреди.

" Изплащанията на компенсации за материални вреди и последствия от ПТП не се лимитират. Те остават съгласно покритието на застраховката „ Гражданска отговорност ” до 10 млн. лева ", споделят от Асоциацията на осигурител ите.

Според тях, в случай че не се вкарат предел и, цената на Гражданската отговорност ще стане непостижима за доста българи, а това ще усили колите без застраховка на улицата. Според Асоциацията на потърпевшите при произшествия, обаче, решението е не да се понижат компенсации та, а да се вкарат по-скъпи застраховки за нарушителите на пътя.

„ Бонус-малус би решила казуса, а не да се слага предел на цената на човешкия живот. Ако в България пътния травматизъм се ограничи, осигурител ите няма да заплащат такива вреди ”, сподели Златина Илиева от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Дебатът по тематиката следва. Утре осигурител ите ще показват причините си в елементи.

Заради упреците, че се слага алегорична цена на човешкия живот министър председателят и ръководител на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите си да не гласоподават препоръчаните предел и преди да има публичен спор по тях. А вносителят на текстовете Менда Стоянова изясни, че подобен ще има на съвещанието на бюджетната комисия четвъртък.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР