Скандал с участието на полиция и следовател се разрази преди

...
Скандал с участието на полиция и следовател се разрази преди
Коментари Харесай

Артскандал в Пловдив: Художник си прибра картините с полиция

Скандал с присъединяване на полиция и следовател се развихри преди дни в пловдивска изложба. Художникът Христо Бозуков, който откри на 27 май независима галерия „ Je T’aime, бе Майна! “ в артпространството „ Via Artis “ на ул. „ Славянска “, взема решение да я приключи прибързано. Причината - галеристите не се отнасяли с задоволителна съвестност към творчеството му, излагали картини на различен художник паралелно с неговите работи и организирали частни празненства в галерията, до момента в който трае събитието.

Изложбата е оповестена с дълготрайност до 24 юни, само че 10 дни по-рано Бозуков отива да си прибере картините. За отплата предлага на галеристите - Георги и Ана Танчеви, да задържат едно от платната по собствен избор. Условието е цената му да не надвишава 1000 лв..





" Арестуваните " картини

Натоварва картините на колата, само че открива, че две от платната липсват. „ Оказа се, че са решили да вземат две от най-скъпите картини, всяка от които коства 1900 лв.. За първи път се случва да ми арестуват творбите “, споделя художникът. Веднага звъни на мениджъра си Джей Хауари, която идва на място, с цел да помогне в уреждането на разногласието.



„ След като отхвърлиха да върнат картините, се обадих на 112. Полицаите дойдоха за минути. Звъннах и на следовател от Четвърто районно, който незабавно се отзова на молбата ми и също прати дежурен офицер и следовател. Те откриха, че това е задържане на частна благосъстоятелност, което по Наказателния кодекс е отнемане и е наказуемо, изключително при липса на договорни връзки. Притиснати от събитията, на притежателите на галерията се наложи да върнат картините “, споделя Хауари.



Според артмениджъра, работил години в Нидерландия, казусът е абсурден и слага остро въпроса за авторското право и отношението към хората на изкуството. „ Една изложба не може да избере картината подаяние сама. Това е по общ избор и единодушие на създателя. Това, че те не пожелаха да поемат отговорност за непрофесионалното отношение и скриха двете картини, ме принуди по юридически ред да диря правата на художника. Христо Бозуков има построено име на млад и деятелен създател с повече от 80 участия в общи изложения и 17 независими. Всеки човек на изкуството може и би трябвало да си пази името, тъй като това го продава, и когато то е незащитено от една изложба, има правото да скапе и завърши ревюто си там, само че една изложба няма право да задържа творбите на създателя! “, безапелационна е Хауари.

Скоро след разправията пък на страницата на Via Artis във Facebook се появи обява със заглавие „ Невидима галерия в Пловдив “, очевидна препратка към прибързано завършилата експозиция на Бозуков, със следния текст: „ По образеца на произведения на Йоко Оно, Робърт Бари, Анди Уорхол, Майкъл Ашер, Иля Кабаков и други митове на постмодернизма, НЕВИДИМО ИЗКУСТВО И В ПЛОВДИВ! Неописуеми преживявания, страсти и безредици по време на последната ни независима галерия: " Chercher la Femme, бе майна ", която ще продължи до 24 юни 2021 година в това число. Заповядайте да се докоснете до върха на актуалното изкуство! “.



Потърсен за коментар, притежателят на галерията Георги Танчев съобщи: „ Чували ли сте някъде в миналото галерия да е оповестена до избрана дата, а художникът просто да реши да си прибере картините! За 23 години, откогато съществува галерията ни, нямаме сходен случай. При нас са излагали най-големите - Слона, Ди Киро, Анастас Константинов, Вълчан Петров, Васко Стоев. Да не занимаваме обществеността с бакалски сметки “, отвърна Танчев. По думите му, влизането в сходен спор е удар по изкуството.



„ Христо Бозуков е напълно прохождащ създател и няма защо да бъде толкоз афектиран и оскърбен “, реагира галеристът пред „ Марица “. Той изясни, че е взел двете картини като тип наем. „ Имахме вербален контракт, в който не фигурираше изискването да не излагаме произведения на други създатели в съседство с тези на Христо. А и ние нищо не сме изложили. Наш доста непосредствен другар - цигуларят Мичо Димитров, в извънработно време в неделя вечерта пристигна с една от ученичките си, посвири на цигулка. Донесе няколко свои картини, подреди ги на пианото, с цел да се снимат с тях. Всичко това продължи не повече от час “, уточни Танчев. Според него по сходни проблеми е най-добре да се произнася съдът.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР