Скандал с със смъртта на над 100 редки птици, умъртвени

...
Скандал с със смъртта на над 100 редки птици, умъртвени
Коментари Харесай

Убийство на над 100 птици в София ядоса мрежата

Скандал с със гибелта на над 100 редки птици, умъртвени от Българската организация по сигурност на храните, докара до яд в обществените мрежи. Междувременно Софийският зоопарк беше подложен под карантина поради заплаха от птичи грип.Общо 119 птици бяха конфискувани и умъртвени от БАБХ (Българската организация по сигурност на храните).

Официалното мнение на организацията е, че птиците съставляват евентуална заплаха и зоологическата градина е сложена под карантина.

Според организации за отбрана на животните обаче, потребност от такива ограничения въобще не е имало, тъй като нито една от попадналите на територията на България птици не е била болна.

"Четири лапи " настояват, че птиците идват от страни, където не е регистриран птичи грип.

Сред попадналите у нас типове е имало предпазени пернати по европейски oбразец, предпазен гъши лебед и гълъби, които не се отглеждат в страната ни. Птиците попадат в България вечерта на 20 февруари, когато са арестувани на границата до Видин заради неизрядност в документите за превозването им.



После те са пратени в Столичния зоопарк, който има и статута на избавителен център.Там обаче се намесва БАБХ, като организацията желае птиците да бъдат конфискувани и евтаназирани поради подозрения за птичи грип. Зоопаркът обаче упорства преди тази последна мярка да бъдат взети проби и направени проучвания. Агенцията отхвърля.

Директорът на зоологическата градина апелира решението по правосъден ред и в петък съдът показва, че птиците би трябвало да бъдат изследвани преди да ги убият.В понеделник обаче БАБХ изземва умъртвява всичките 119, а във вторник афишира, че две от пробите взети от мъртвите животни - лебед и патица, са посочили съществуване на птичи грип. Така и не излиза наяве обаче по кое време и къде са били взети въпросните проби.



Това провокира вълна от отвращение в обществените мрежи.

Според Емил Джасим отношението на птиците е отношението и към хората в страната:





Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР