Скандал с общинския фонд Култура избухна във Варна. На заседание на

...
Скандал с общинския фонд Култура избухна във Варна.
На заседание на
Коментари Харесай

Културни дейци от Варна протестират срещу финансирането на медии от грантовата програма на фонд Култура |

Скандал с общинския фонд " Култура " избухна във Варна.

На съвещание на Постоянната комисия „ Култура и духовно развиване “ във варненската община са признати решения, свързани с промени във Правилника на Фонд " Култура ". Едно от решенията, които провокираха голямо напрежение измежду културните дейци в морската столица, бе точно заложено в тази смяна. То планува част от бюджета на Фонд „ Култура “ (в размер на 200 000 лв., при общ бюджет на фонда от 1 000 000 лева), да бъде ориентирана целево в ново направление на фонда – 4.3.МЕДИИ. 

" Никъде и по никакъв метод не се загатва, че тези субекти (медиите - б.а.) ще развиват и осъществят планове с културна устременост " - се споделя в отвореното писмо на културните дейци, адресирано до кмета на Варна, Министерство на културата, Областната администрация и Общинският съвет в града, както и до Мария Габриел в качеството ѝ на комисар по нововъведенията, научните проучвания, образованието и младежта към европейската комисия в Европейски Съюз.

Сред решенията, които провокират неразбиране в културните среди, са също и промени, съгласно които всички културни оператори ще могат да получават единствено един грант годишно, а медиите имат привилегията да получат по два.

От отвореното писмо излиза наяве и че цялостното финансиране на фонд " Култура " е непроменено от пет години (1 000 000 лева), а разноските за перото „ Култура “ в бюджета на Община Варна за 2022 г са с минимум процентно отношение по отношение на общия бюджет ( " като се изключи разноските за „ Отбрана “ - допълват създателите на отвореното писмо).

" За нас е безусловно недопустимо, целевото финансиране на медии на територията на Община Варна да се реализира за сметка на културни планове, напъните и труда на културните оператори в града, както и актьори на свободна процедура и всички останали реципиенти на Фонда. Не е за пропускане и фактът, че съгласно настоящите правила на Фонд „ Култура “, 10 % от бюджета на всеки утвърден план, би следвало да бъде употребен за разноски за реклама, точно в медии. Тоест, по дифолт това са още 100 000 лева, косвено ориентирани към медиите на територията на Община Варна ",  се споделя още в писмото.


Културните дейци декларират и своите претенции:

1. Преразглеждане на Устройствения устав на Фонд „ Култура “ към Община Варна и нанасяне на промени, които заобикалят описаните нагоре спорове на
ползи, преди той да бъде гласуван на Общински съвет.

2. Провеждане на ново, целеустремено съвещание на ПК „ Култура и духовно развиване “, за разискване на всички промени в правилника на Фонд „ Култура “ в така наречен спорен режим, с присъединяване на заинтригувана част от представителите на културния бранш в град Варна.

3. Увеличаване на размера на Фонд „ Култура “ с мин. 200 000 лева, т.е. 1 200 000 лева за 2022 година

4. Премахване на направление 4.3.МЕДИИ от състава на Фонд „ Култура “ и допускането на медийните оператори да аплайват по общия ред с всички останали културни оператори.

Писмото е подписано от 50 културни дейци досега, само че продължава да идва поддръжка за настояванията, сложени вътре. Сред подписалите писмото са писателят Захари Карабашлиев, известният варненски музикант Стоян Роянов Я-Я, съвсем целият Управителен съвет на Българска музикална асоциация, артистът Симеон Лютаков, известният тромбонист Велислав Стоянов.

В края на отвореното писмо се показва предпочитание за необятна гражданска полемика за бъдещето на културата в град Варна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР