Скандал с евентуалната смяна на дългогодишния главен диригент на Симфоничния

...
Скандал с евентуалната смяна на дългогодишния главен диригент на Симфоничния
Коментари Харесай

Скандал с диригента Марк Кадин назрява в БНР -

Скандал с възможната промяна на дългогодишния основен диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин е на път да избухне в националното радио.

Скандалът има своята предистория, в която управлението на БНР взема решение да обмисли концепцията да се разгласи конкурс за основен диригент на Радиосимфониците. Подобен конкурс в никакъв случай до момента не е бил юридически и самият факт, че сходна концепция към този момент е обсъждана, докара до написването на отворено писмо от страна на оркестъра, което се чака да бъде разисквано на Управителен съвет на радиото.

Марк Кадин е основен диригент на Симфоничния оркестър на БНР от 2017 година. Към днешна дата договорът на родения в Украйна диригент с съветско поданство изтича и съгласно концепциите на управлението на радиото се чака да бъде разгласен конкурс за мястото му.

Марк Кадин пое диригентската палка от своя предходник Росен Гергов. През годините Кадин, с изключение на основен диригент, бе и човек с ярка социална позиция. Той застана един до друг с музикантите от оркестъра, когато, по времето на последния кабинет на Борисов, те стачкуваха поради ниските си заплати. Когато Русия атакува Украйна, маестро Кадин даде доста изявленията, в които изрично застана на страната на Украйна и жигосах политиката на Путин. А в един от концертите на Радиосимфониците той смени програмата и вместо Симфония номер 2 от Брамс извърши произведение на украинският композитор Силвестров ( " Тиха музика " ), който сега живее в Киев.

Ярката му позиция стана мотив да се появят разнообразни подозрения в медиите, касаещи хипотези за освобождението на диригента. В изявление за " 24 часа " обаче съветският маестро споделя, че не счита, че това е повода за неговото идно освобождение.

Като съществена причина той акцентира спора, който през годините е имал с продуцентската къща на БНР, която, по думите му е осъществила " цялостен разгром по отношение на рекламата, пиара, маркетинга ".

Пред медиите генералният шеф на БНР Милен Митев е представен да споделя, във връзка идния конкурс за нов диригент, че това е метод да се избере най-хубавото за оркестъра и че има потребност от развиване.

Следва цялостния текст на писмото на оркестрантите от Симфоничния оркестър на БНР, изпратено до управлението на държавното радио:

Уважаеми госпожи и господа,

Обръщаме се към вас във връзка идното приключване на трудовия контракт на Главния диригент на Следствен отдел към окръжна прокуратура на БНР, господин Марк Кадин.

Ние, оркестрантите от Симфоничния оркестър, желаеме да изразим своето мнение за миналите пет години взаимна работа с нашия сегашен диригент. Това беше фактически сложен интервал за всички нас, заради редица справедливи условия - ниски заплати, малко странични участия на оркестъра, няколко смени на шефове на Музикалната къща, а най-после и пандемията Коронавирус 19. Въпреки всичко това Марк Кадин освен остана при оркестъра, само че се трансформира във фактора, създаващ нужната за креативната ни активност атмосфера - успокоение, взаимно почитание, не толериране на интриги от вътрешно и външно естество, и най-много - извънредно професионално отношение към нашата активност.

През тези години имахме концерти, които включваха рядко изпълнявани творби и прелестни солисти, доста от които млади, изгряващи гении, лауреати на интернационалните състезания. Участвахме и във всички български фестивали, въпреки и в изискванията на пандемия. Марк Кадин провежда и турне на оркестъра в Южна Корея, което беше отразено с блестящи рецензии.

По отношение на звукозаписната работа, която е нашата съществена активност, Марк Кадин сподели доста точност и умения, посредством които съумя да надгради досегашната процедура на Симфоничния оркестър. Това може да се чуе от направените в този интервал записи, най-вече на музика от български композитори.

През целия този пет годишен интервал Марк Кадин работи непрекъснато и неразделно с оркестъра - професионално, с нужното почитание и схващане. Изградихме между тях доверие на едно извънредно равнище – и в професионален, и в човешки аспект. Можем да кажем, че все още има нужната синергия сред оркестър и диригент. Излишно е да ви убеждаваме какъв брой значимо е това за нашата креативна активност.

В тази връзка, считаме за извънредно неприемлива концепцията да се прави конкурс за Главен диригент заради следните аргументи:

1. За над 70 години от основаването си до момента, подобен казус няма - постоянно са канени изявени български диригенти, а за първи път преди 5 година и задграничен.

2. Световната процедура, засягаща сходни на нашия сформира е същата - да се канят фамозни, потвърдили се имена.

3. Недопустимо е външно жури, обвързвано с Министерство на културата, което няма отношение към спецификата на нашата работа, да прави оценка качествата на претендента за основен диригент, прокарвайки конюнктурни или политически ползи.

Като имаме поради кардинално комплицираните взаимоотношения сред диригент и оркестър и оценявайки високо взаимната ни работа до момента, показваме наше-то изрично предпочитание договорът на Главния диригент на Следствен отдел към окръжна прокуратура на БНР господин Марк Кадин да бъде удължен. Нека не скапваме нещо хубаво, потвърдило се във времето. Нека, на фона на хронично ниските заплати, запазим положителната атмосфера на взаимно почитание, доверие и професионална колаборация сред най-голямата конструкция в БНР и нейния креативен началник.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР