Скандал с български дипломат в Одрин заради 3 март: на

...
Скандал с български дипломат в Одрин заради 3 март: на
Коментари Харесай

Скандал с български дипломат: На 3 март – минута мълчание за турски жертви

Скандал с български посланик в Одрин поради 3 март: на националния празник генералният ни консул своеволно анулира културната стратегия и прикани български жители да отдадат респект към турските бойци, убити в Северна Сирия.

Независимо от признатата резолюцията на Организация на обединените нации за прекъсване на огъня в Сирия, Турция продължи офанзивата си против кюрдските бойци в Африн. На 3 и 4 март в памет на турските бойци бяха анулирани всички културни събития в Турция.

С този претекст българският общоприет консул в Одрин е съкратил тържествената част в програмата във връзка Освобождението ни от турско иго. Поканените танцьори от Хасково научили ден преди този момент.

Българи в национални носии стават прави и свеждат глави – това се вижда в репортаж на локален ефирен канал. Причината – консулът Васил Вълчев помолил присъстващите на обяд посетители за минута безмълвие.

„ Г-н Вълчев се обади, че е получил информация от турска страна, че и на 3 март афишират да имат народен печал във връзка със починалите войничета в Сирия. И ни помоли да присъстваме, само че без да имаме подобен културен празник – да няма танци, тъй като сподели, това ще стане огромен подобен интернационален гаф”, изяснява Кирил Сарджев, ръководител на тракийско сдружение „ Георги Сапунаров” – Хасково.

„ Когато ние честваме нашия народен празник, да се загърбва нашата история, да се загърбва самото празненство и да се трансформира в нещо като опело на техни жертви (…) доста срамно леке на нашата дипломация, изобщо на нашата държава”, разяснява пред камерата ни някогашният ни консул в Одрин Георги Димов.

Заради абсурда се наложи консулът ни в Одрин да дава писмени пояснения към Външното ни министерство. Той не е отзован от поста си и все още отхвърля коментар пред публицисти.

В грама до София Вълчев е обяснил, че е работил в сходство с дипломатическия протокол.

В момента в Министерството текат инспекции по случая в Одрин.

Вижте още във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР