"Скандал" разкри, че през 2006 г. именно Мая Манолова реално

...
"Скандал" разкри, че през 2006 г. именно Мая Манолова реално
Коментари Харесай

Първо в Скандал! Мая Манолова предложила поправката Ванко 1


"Скандал " разкри, че през 2006 година точно Мая Манолова действително внася поправката „ Ванко 1 “, гласувана благодарение на Татяна Дончева.

Поправката „ Ванко 1 “ е корекция от 2006 година на 40 Народно заседание в Наказателния кодекс на България, с която наказването за склоняване към проституция в някои случаи доста се понижава. След като е призната, поправката е наречена неофициално „ Ванко 1 “, защото поради нея е пуснат от пандиза наказаният на втора инстанция на 12 години рапър Иван Главчев - Ванко 1, откакто е излежал единствено 3 години от присъдата си. Според някои обвинявания поправката е направена точно поради него.

Според наказателния кодекс и член 155 от него все още на поправката, склоняването към проституция се санкционира с отнемане от независимост до 3 години и санкция от 1000 до 3000 лв., като се изключи някои случаи в които наказването е по-високо:

-когато закононарушението се прави с користна цел, наказването е затвор от 1 до 6 години и санкция от 5000 до 15 000 лв..
-за насила към приложимост на наркотични субстанции или техни аналози наказването е отнемане от независимост от 5 до 15 години и с санкция от 10 000 до 50 000 лв..
-когато закононарушението по горната точка е осъществено наново или от лице, което работи по предписание или в осъществяване на решение на проведена незаконна група, във връзка с невръстен, малолетен или неуравновесен или във връзка с повече от две лица, наказването е от 10 до двадесет години и санкция от 100 хиляди до триста хиляди лв..

Поправката която пуска Ванко 1 на независимост е тъкмо в последната точка – тя към този момент се отнася единствено до миналата точка (т.е. когато е налице „ насила към приложимост на наркотични субстанции или техни аналози “), а не към целия член, както е преди смяната. Така на процедура закононарушение, осъществено наново или от лице, което работи по предписание или в осъществяване на решение на проведена незаконна група, във връзка с невръстен, малолетен или неуравновесен или във връзка с повече от две лица, наказването не планува по-високо от елементарното наказване, в случай че няма насила към потребление на опиати. Поправката е прибавянето на 4 букви и една цифра – „ по алинея 4 “ към алинеята която планува най-тежкото наказване, а алинея 4 е алинеята която се отнася за случаите при насила към потребление на опиати.

Обвинявана за предложение на поправката е главно депутатът от Българска социалистическа партия Татяна Дончева, защото, макар, че не е участвала на първото съвещание на правната комисия, когато поправката е отхвърлена, тя категорично желае прегласуването ѝ на идващото съвещание. От друга страна, видно от архива на Народното събрание, законопроектът е импортиран и стимулиран от Мая Манолова (БСП), Яни Янев (НДСВ), Надка Балева (БСП) и Христо Бисеров (ДПС). Поправката влиза в действие от октомври 2006 година след публикуването на измененията в закона в Държавен вестник.
Поправката е определяна като скандална от медиите, а ръководителя на Народното събрание Георги Пирински през декември 2006 я назовава „ най-непростимият пропуск “ и деяние, което поставя „ едно доста съществено леке върху работата на Народното събрание за цялата година “.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР