Скандал избухна с лечението на 16-годишно момче. Терапията му е

...
Скандал избухна с лечението на 16-годишно момче. Терапията му е
Коментари Харесай

Без лечение заради бюрокрация: Дете с рядко заболяване чака година своето лекарство

Скандал избухна с лекуването на 16-годишно момче. Терапията му е прекратена, макар че Фондът за лекуване на деца е одобрил финансирането на нужното лекарство за нея. Година по-късно обаче медикаментът към момента не е обезпечен. Според родителите момчето се утежнява.

Йосиф Йосифов е с рядко заболяване, при което костите се чупят елементарно. Момчето е с голям брой счупвания на крайниците и с неспособност да се движи самичък. Заради положението си учи отдалечено.

Прилагано му е лекарството „ Аредиа”, което оказва помощ костите да станат по-здрави. За да продължи лечението и през 2017 година, родителите аплайват във Фонда за лекуване на деца.

През януари той утвърждава да финансира лекарството, а Специализираната болница по детски заболявания, в която момчето се следи, би трябвало да обезпечи вноса му, защото у нас то няма позволение за приложимост.

„ Лекарството към момента го нямаме, годината мина, детeто пропусна три вливания, сега не е добре, гръбначният дирек стартира да се изкривява”, описа майката на Йосиф – Мария.

Тя твърди, че постоянно е звъняла във фонда, с цел да пита какво става с лекарството, а от там й обяснявали, че би трябвало да се обърне към болничното заведение.

„ Нямам информация майката да е звъняла, само че даже и да е по този начин в действителност, решението е в болницата”, сподели доктор Мариета Райкова от Фонда за лекуване на деца.

Оказва се, че болничното заведение започва процедурата по импорт на лекарството чак 7 месеца след разрешението на фонда, като изпраща документите към Агенцията по медикаментите, която позволява вноса, през август.

„ Майката e получила писмо с разрешението от фонда, само че тя не ни го е предоставила, и до момента в който стане въпрос къде е това решение и какво е, тя ни го изпрати през юли”, съобщи доцент доктор Елисавета Стефанова, детски ендокринолог в СБАЛД „ Проф. Иван Митев”.

Фактите обаче демонстрират, че при започване на май болничното заведение изпраща документи до фонда по случая, измежду които и решението, с което фондът е одобрил финансиране, т.е. болничното заведение е имала това решение още тогава.

Също по този начин в документите до Агенцията по медикаментите болничното заведение показва и кой ще достави лекарството.

Предварително обаче не е питала доставчика дали това въобще е допустимо, излиза наяве от отговора му до bTV.

“Ние сме разчитали, че един пък като го е внесла, ще се опита още веднъж да го внесе”, уточни доктор Елисавета Стефанова.

По информация на притежателя на разрешението за приложимост лекарството е остаряло и към този момент го няма в Европа. Има обаче негови аналози на други компании.

Така се стига до парадокса майката да изиска от фонда да ѝ откаже финансирането, с цел да кандидатства за „ Българската Коледа”. Това обаче, първо, се оказва невероятно, и второ – даже и да го финансира благотворителната акция, отново няма кой да го достави.

„ Възмутена съм доста – от институциите, от страната, че не обръщат внимание, постоянно са си гледали техния интерес, а нас ни оставят на последно място”, безапелационна е майката на Йосиф. Решение към този момент не е открито.

Темата продължава и на следващия ден в „ Тази сутрин” по bTV.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР